Hogeschool Saxion breidt opleidingsaanbod uit in Apeldoorn

Dinsdag 20 februari 2024

Door Kevin van Es

Hogeschool Saxion heeft onlangs bekendgemaakt de komende jaren meerdere opleidingen te gaan starten in Apeldoorn, zo valt te lezen op de site van de gemeente Apeldoorn. Op dit moment is er een bacheloropleiding ‘Applied Data Science & Artificial Intelligence’, een associate degree ‘Information en Cybersecurity’ en een master ‘Veiligheid en Digitalisering’ in ontwikkeling. Wat komt er allemaal kijken bij dit dergelijke veranderingen? We bespreken het met Irene Rispens, directeur van de Hospitality Business School en Mark Dorenbusch, werkzaam bij Saxion en verbonden aan het Centrum voor Veiligheid & Digitalisering in Apeldoorn als programmamanager onderwijs.

In het artikel op de site van de gemeente geeft kersverse wethouder Hoger Onderwijs Nick Derks aan ‘blij te zijn met de aankondiging van Hogeschool Saxion: “Meer aanbod van studies in Apeldoorn betekent meer studenten die naar onze mooie stad komen. Studenten brengen levendigheid met zich mee en een groter studieaanbod biedt ook meer mogelijkheden voor onze eigen jongeren om hier te studeren. Daarnaast biedt dit ook kansen voor ondernemers, die dringend behoefte hebben aan goed opgeleide mensen. Al met al een prachtige ontwikkeling voor Apeldoorn.”

“We gaan zorgen voor nieuwe opleidingen op het gebied van veiligheid en digitalisering. Dit bevat naast bovengenoemde opleidingen ook nieuw mbo-aanbod. Zo heeft Aventus bijvoorbeeld een keuzedeel Cybercriminaliteit en cyberveiligheid ontwikkeld. Op deze manier kunnen we samen met het mbo nieuw onderwijs in Apeldoorn neerzetten,” aldus Mark. “We werken samen met verschillende partijen zoals Aventus, de Universiteit Twente, de Politieacademie en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid aan een nieuw aanbod,” legt Mark uit.

Tekorten op arbeidsmarkt

Op dit moment kun je bij Saxion Apeldoorn terecht voor de opleidingen Hotel Management, Integrale Veiligheidskunde / Security Management en de minoren Cyber Security, Cybercriminaliteit & Cyberweerbaarheid, Gastvrijheid & Veiligheid in Event Managementen Publieke Veiligheid: Brandweerzorg en Crisisbeheersing. Zo’n 1000 studenten volgen een opleiding op Saxion, de hogeschool is al een tijdje in gesprek met Apeldoorn over een mogelijke uitbreiding van het aanbod. Apeldoorn kampt immers met beduidende tekorten op de arbeidsmarkt. Deze uitdagingen vallen vooral op in de informatietechnologie, de zorg, het onderwijs, toerisme en op het gebied van veiligheid. “We hopen in de gemeente passende, kwalitatieve arbeidskrachten aan te kunnen vullen. Door studenten meer naar Apeldoorn te trekken met een breder aanbod van opleidingen, hopen we de lokale economie te versterken,” aldus Irene.

Saxion streeft ernaar om 1700 studenten een opleiding te bieden als het van start mag gaan met de nieuwe opleidingsinitiatieven: “We denken dat we veel studenten de aankomende jaren relevante opleidingen kunnen aanbieden. De ambitie is er zeker om uit te breiden, wellicht tot 3000 studenten.”

Tijdelijk bijhuren

Op langere termijn kan de hogeschool geen 1700 studenten ontvangen in het huidige gebouw, aan de Spoorstraat: “Het plan is om tijdelijk bij te huren, terwijl we een nieuwe locatie ontwikkelen bij onze school zodat we een lerend district rondom het station kunnen creëren. Waar jongeren, maar ook werkenden zich kunnen ontwikkelen. We willen graag studenten aantrekken, waardoor de levendigheid waarschijnlijk toe zal nemen, doordat leerlingen een terrasje pakken of meedoen aan activiteiten en evenementen. We willen ook graag de locatie aantrekkelijk maken: het hele gebied van station tot hogeschool en richting stad moet prettig zijn om doorheen te lopen en even buiten te kunnen zijn in een pauze. Veel groen, zitplekken en bijvoorbeeld een pingpongtafel.”

Saxion wil de komende jaren nieuw onderwijs en onderzoek ontwikkelen in sectoren zoals hiervoor genoemd. De hogeschool richt zich nu op gastvrijheid en veiligheid en kijkt ook naar het aanbod van omscholing en bijscholing dat van belang is om je als professional te kunnen blijven ontwikkelen. Daarnaast zet Saxion nog meer in op de verbinding tussen onderwijs en onderzoek binnen de opleidingen en op het initiëren van ondernemerschap. 

Veel groen

“We hebben er zin in! We starten in september, onder voorbehoud van accreditatie, met de eerste groepen van de drie nieuwe opleidingen, naast de minoren die we al aanbieden. We hopen dan ook een mooie nieuwe groep studenten te verwelkomen in Apeldoorn. Daarnaast zetten we de prettige samenwerking met de bedrijven en maatschappelijke organisaties graag voort. Apeldoorn is namelijk, naast een levendige stad op de prachtige Veluwe, ook een stad waar de samenwerking erg prettig verloopt”, vertelt Mark.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!