Hou je bak!

Zondag 14 november 2010

Door Redactie

Tijdelijk gratis container omruilen“, kopt de Stentor van zaterdag 13 november.
Arnold Zweers ken ik als een bijzonder aardige man. Iedere keer als ik hem tegenkom, vraagt hij: “Hoe gaat het met je boek?”
Met mijn boek gaat het goed. Dank u. Fijn dat u het vraagt. Maar goed. De container gratis omruilen. Arnold schrijft er een kort stukje over in de krant. Let op, zó werkt het:

Normaal gesproken kost het omruilen van de container 21 pleuro. Inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen hun grote grijze container tijdelijk gratis omruilen voor het kleinere formaat. (Andersom kun je ook je kleine groene container gratis omruilen voor een grote.) Doordat we tegenwoordig veel meer afval scheiden, is de grijze container minder snel vol. En dus denkt de gemeente Apeldoorn dat we wel een kleinere container willen. DAGGUTNIE!
Het omruilen mag dan gratis zijn; iedere keer dat de grijze container geleegd wordt, kost me geld.

Nog maar weer eens een terzijde? Vooruit.
Ik vind het scheiden van afval een bijzonder goede zaak. In mijn enthousiasme deed ik het ook al. Blik en drankpakken breng ik naar de inzamelplekken bij het winkelcentrum op de hoek. Plastiek douw ik in een plastieken tasje dat ik bij de Turkse winkel krijg en dat tasje douw ik vervolgens in die lelijke oranje bakken op iedere straathoek.
Ik krijg binnenkort een blauwe papiercontainer, terwijl ik het papier eens per maand aan de straat zet, zodat een vereniging of kerk er wat geld aan verdient. In plaats van een blauwe papiercontainer had ik liever een eigen glasbak voor de deur gehad. Ik heb de formele aanvraag bij de gemeente al bijna klaar, maar ik durf hem eigenlijk niet in te dienen. Dan weet iedereen dat ik nogal drink. (Zát dat ik weer ben, zeg!)
Einde van dit terzijde.

Het legen van de groene container is gratis. Het legen van de blauwe papiercontainer is gratis. Het legen van de grijze afvalcontainer kost geld. Een kleinere bak moet vaker geleegd worden. Dat gaat dus méér geld kosten. Ik heb er nog geen rekenmodule op los gelaten, maar mijn gezonde verstand zegt me dat het vaker legen uiteindelijk veel meer gaat kosten dan 21 pleuro. En hoe lang is het legen van de andere bakken nog gratis? Het kan vast niet lang uit.

Há, ik hou liever mijn grote grijze bak! En verder hou ik mijn bak. Eh, mijn bek. Sorry, Arnold.

Apeldoorn, november 2010

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!