Huis in Gelderland voor ‘Apeldoornse’ vluchtelingen

Woensdag 17 februari 2016

Door Redactie

Ingeborg Leerkes

Dolblij is ze. De Apeldoornse Ingeborg Leerkes. En zij niet alleen. Veel Apeldoorners leven mee met de vluchtelingen die momenteel in de stad verblijven. Even leek het erop dat deze 400 vluchtelingen naar Zuid Holland zouden gaan en dat ze daar dus ook een huis zouden krijgen uiteindelijk, maar vandaag, woensdag 17 februari, kwam het verlossende woord: ze gaan volgende week wel naar een AZC ergens in het land, maar komen wel op de lijst voor een huis in Gelderland.

Ingeborg geeft vrijwillig taalles aan 4 vluchtelingen. De foto die ze een paar dagen geleden maakte, had een behoorlijke bijsmaak. Toen wees alles er namelijk nog op dat het een van de laatste keren was dat ze deze mannen zou zien. ,,Die taalles houdt nu dan natuurlijk wel op, maar als ze straks een huis in Gelderland krijgen, zijn ze toch dichterbij dan wanneer ze in Zuid Holland zouden zitten, en dan kan ik ze mooi blijven helpen. Ik had nooit verwacht dat ik zo’n band met ze zou opbouwen, maar dat gebeurde dus wel, en nu wil ik ze graag bijstaan waar mogelijk.”

Het is al met al een ingewikkeld verhaal. De vluchtelingen die vallen onder het COA krijgen van hen een zorgverzekering en dus een inschrijving op de lijst voor een huis. Maar dat huis krijgen ze in de gemeente waar ze ingeschreven staan. Een aantal betrokken Apeldoorners zette zich de afgelopen weken in om ervoor te zorgen dat deze vluchtelingen toch op die lijst voor een huis in Gelderland gezet zouden worden. Ingeborg: ,,Veel vluchtelingen hebben inmiddels vrijwilligerswerk hier, vrienden en sommigen zelfs al werk. Het zou toch zonde zijn als ze dan nu ineens weer uit die vertrouwde situatie gehaald worden en in Zuid Holland een nieuw leven op moeten bouwen? Nu we dit geregeld hebben zijn ze toch straks wat dichterbij, ook al is dat dan misschien in Twello, Epe of Arnhem.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!