Iedereen kan sporten in Apeldoorn!

Vrijdag 27 februari 2015

Door ApeldoornPaktaan

Sporten en bewegen is gezond voor ons allemaal. Maar niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden om te kunnen sporten. Vanwege geestelijke of lichamelijke beperking is het niet vanzelfsprekend dat je je kunt aansluiten bij een team. Jammer, want dan mis je het samen zweten en strijden voor een (doel)punt. Je mist ook het samen energie verbranden en energie opdoen. En wat je vooral mist is het samen plezier hebben. Apeldoorn omarmt daarom het programma ‘Kies je aangepaste sport’ dan ook volop, aldus de Apeldoornse sportwethouder Stukker.

‘Kies je aangepaste sport’ is een sportstimuleringsprogramma, dat erop gericht is om kinderen, jongeren en volwassenen vanaf 6 jaar in 3 tot 5 momenten te laten kennismaken met verschillende sporten die bij hen passen. Het gaat hierbij om kinderen, jongeren, volwassenen die in hun ontwikkeling beperkt worden, door bijvoorbeeld een verstandelijke, lichamelijke, of zintuigelijke handicap of door gedragsstoornissen of psychiatrische problematiek.

Het programma ‘Kies je aangepaste sport’ beoogt deelnemers gericht en blijvend te motiveren om in de vrije tijd, op vrijwillige basis naschool, deel te nemen aan sport- en beweegactiviteiten. Uitgangspunt hierbij is dat, als deelnemers, een activiteit of sport vinden waarbij ze zich goed voelen er een grotere kans is dat ze sport als een wezenlijk onderdeel van hun dagelijks leven blijven beschouwen, aldus de projectleider Bas van den Hoogen (Verenigingsburo).

Voorzitter van de werkgroep Sporten met een beperking Apeldoorn, Bernard de Vries (Sportraad Apeldoorn), is blij met deze stap. Gewoon meedoen bij reguliere sportverenigingen is nog niet zo gewoon voor mensen met een beperking. Het blijkt dat zij minder sporten en bewegen dan mensen zonder beperking. Voldoende bewegen ook voor mensen met een beperking van belang. Het is goed voor je gezondheid voor je sociale contacten en het is natuurlijk gewoon leuk.

Wat vind je in het boekje?
Voor de eerste keer vinden, in samenwerking met een groot aantal sportverenigingen en sportscholen, de cursussen ‘kennismaken met aangepast sporten’ plaats.
De cursussen, die in het boekje zijn opgenomen, zijn bedoeld voor kinderen, jongeren en volwassenen vanaf 6 jaar met een beperking. Je kunt hier drie tot vijf keer kennismaken met een sport of activiteit. Elke cursus betreft een kennismaking met een tak van sport of een vorm van bewegen, waarbij de eerste beginselen van die sport beoefend worden. Het zijn over het algemeen korte, goedkope cursussen, waar verder geen verplichtingen aan verbonden zijn zoals: lidmaatschap, aanschaf kleding, sportmateriaal en dergelijke (er zijn een paar uitzonderingen).

Volgende week gaan de eerste activiteiten van start bij Sportstudio Apeldoorn, gymnastiekvereniging Novitas, Hart Nodig, Robur’58, 4 Fun Fit, Bewegen Bij Buitenhuis, De Klup, Victoria Boys en v.v. Alterno. Kijk snel in het boekje en schrijf je in! Het boekje is hier digitaal te downloaden. Mocht je hem in gedrukte vorm willen ontvangen neem dan contact op met Bas van den Hoogen van het Verenigingsburo.

Contactgegevens:
Bas van den Hoogen
E. bvdhoogen@verenigingsburo.nl
T. 055-5274820

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!