Iets betekenen voor een vluchteling in je eigen stad?

Donderdag 5 mei 2022

Door Ben Eggermont

Stichting Buddy to Buddy zet zich in voor alle vluchtelingen die noodgedwongen hun thuisland moeten ontvluchten, en nu in Apeldoorn zijn. “Dit doen we door hen te koppelen aan betrokken Apeldoorners op basis van gemeenschappelijke interesses.”, zegt Dieuwke de Boer namens de stichting, “Een gastvrij welkom, waardoor nieuwkomers niet in eenzaamheid raken in dit voor hen vreemde land.” Dat maakt een enorm verschil, zo vertellen buddy’s Raoul en Resit.

De afgelopen maanden zijn vele buddy’s aan elkaar gekoppeld. Zo ook Raoul en Resit. Raoul doet voor de 3e keer mee als buddy. Resit komt uit Turkije en woont nu bijna een jaar in Apeldoorn in het AZC.

Raoul: “Ik wilde andere mensen en andere culturen leren kennen. Dat bevalt zo goed, dat ik al voor de 3e keer mee doe. Elke keer brengt het traject mij veel gezelligheid en ik heb echt leuke mensen ontmoet. Met sommige buddy’s heb ik nog steeds contact, zelfs met buddy’s die verhuisd zijn naar een andere plaats”. Resit: “Nu ik in Nederland woon, wil ik graag Nederlands leren en meer leren over de Nederlandse cultuur. Door mijn buddy heb ik al veel mooie historische plekken in Apeldoorn gezien, zoals Paleis het Loo, de oude spoorlijn en park Berg en Bos”.

Aanrader

Op de vraag of zij het anderen aanraden, antwoorden beide heren volmondig “ja!”. Raoul: “Een buddy uit een ander land met een andere culturele achtergrond verrijkt je wereld”.

Resit: “Mijn Nederlands is beter geworden en ik weet meer van de Nederlandse cultuur door Raoul. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en ik kan steeds beter integreren in Nederland”.

Gelijkwaardigheid

“Wij koppelen je, samen met anderen, op basis van gelijkwaardigheid en gemeenschappelijke interesses, aan iemand die gevlucht is. Vier maanden ontmoeten jullie elkaar eens per week, waarbij wij zorgen voor verschillende groepsactiviteiten en begeleiding met betrekking tot het contact. We zorgen ervoor dat je niet alleen staat.”, stelt Dieuwke in haar toelichting.                       ‘

Interesse?

Lijkt het jou ook interessant om buddy te worden? Wil je meer weten of het buddytraject?

“We vertellen je graag meer tijdens onze informatieavond op dinsdag 10 mei. We starten om 19:30 uur bij Plek aan de Vlijtseweg 128a. Ben jij erbij? Leuk!”

Aanmelden kan via apeldoorn@buddytobuddy.nl en wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!