IJskoud op één na beste van het land

Vrijdag 24 maart 2017

Door Daniel van Harmelen

IJssalon Claudio’s heeft de felbegeerde tweede plek binnen weten te slepen voor ‘Beste ambachtelijke ijs’. Alleen IJs en Spijs uit Haps (Brabant) haalde Claudio’s nog in. Claudio’s zelf liet 68 andere ambachtelijke ijsbereiders achter zich en mag zich de beste van Apeldoorn noemen.

Het was nagelbijten voor de mensen die naar de uitreiking waren gekomen om te zien hoe Claudio Tabbers, eigenaar van de ijszaak, het zou doen. Zelf blijft Claudio, die normaal zijn hoofd koel houdt, er ook niet helemaal rustig onder. ,,Mijn hart zit hier ja”, terwijl hij naar zijn keel wijst. ,,Ik verwacht niets. We hebben wat mij betreft al gewonnen. Maar ik vind het machtig spannend natuurlijk.” Als het bestuurslid van de vakvereniging voor ambachtelijk ijsbereiders vlak voor de bekendmaking zegt ,,We moeten nog twee minuten wachten!” galmt een zucht van anticipatie door de ijszaak, terwijl het personeel tussen het ijsscheppen door gespannen luistert. Een denderend applaus volgt als de kogel door de kerk is. Tweede!”

Drie maanden heeft Claudio naar deze prijs geleefd. Hij moest het beste hazelnootijs maken, maar eindigde op de zevende plek. Zijn beste ijscoupe kwam op een achtste plek. Deze felbegeerde tweede plek voor ‘Beste Ambachtelijke ijszaak’ had hij nooit verwacht, zegt hij nadat de trofee, oorkonde en de bloemen in zijn handen zijn gedrukt. Hij had het nooit alleen kunnen doen, benadrukt hij. ,,Aan al mijn personeel, iedereen die hier werkt, enorm bedankt, we hebben dit samen gedaan. De prosecco wordt geschonken!”

Drie jaar geleden opende Claudio’s de deuren onder de rook van het Apeldoornse gemeentehuis, in een pand dat vele eigenaren heeft gekend. Dat het na drie jaar al tot zo’n nominatie en een tweede plek zou leiden,  had hij nooit durven dromen.

Trouwe klanten, zoals gemeenteambtenaar Ineke Wiering, snappen de nominatie wel. ,,Ik kom hier samen met collega’s na een week werken regelmatig om mijzelf te trakteren”, vertelt ze. Gerrit van Leeuwen komt er naar eigen zeggen drie keer per week. ,,En het voelt elke keer weer als een uitje.” Hij heeft nog wel een tip voor Claudio: ,,Alle goede Italiaanse ijssalons hebben een koekoeksklokje. Dat zou Claudio ook moeten hebben.” Gerrit heeft het liefste ‘Hazelnoot’, ‘Brownie’ of ‘Pims’. ,,Dat is met sinaasappel.” Dochter Gilia heeft liever kokos of vanille.

De vakvereniging voor ambachtelijke ijsmakers schreef de prijs uit. Claudio’s is samen met 69 andere ijszaken uit heel Nederland beoordeeld op ‘aanwezigheid op Social Media’, vriendelijkheid en vakkennis van het personeel en natuurlijk de kwaliteit van het ijs. ‘Mystery guests’ die het personeel beoordeelden en een bezoek van de inspectie voor voedselveiligheid kwamen eraan te pas om goed te beoordelen of de zaak vriendelijk en schoon is. ,,Die mystery guests heb ik he-le-maal niks van gemerkt”, vertelt Tabbers.

Claudio Tabbers kondigt nog een gedurfde smaak aan: Aardbei-basilicum. Wat zijn eigen favoriete smaak is? ,,Elk ijsje dat hier de deur uitgaat, daar zit passie en liefde in.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!