In Beeld: High fashion model Yanna van Sabben kan tegen een stootje

Zaterdag 6 oktober 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Yanna komt aangesneld en verontschuldigt zich omdat ze vijf minuten te laat is: ,,Mijn fiets staat nog op het station, dus ik moest lopen. Ik was het vergeten.” Yanna van Sabben een 17-jarige Apeldoornse die op dit moment hard op weg is haar modellen carrière vorm te geven. Voor haar een droom die ze al lang heeft, maar er is meer. Haar hart ligt ook bij de mode en het liefst wil ze een eigen modelijn. Yanna vertelt over de ‘harde’ wereld van schoonheid, haar ervaring met Holland Next Top Model, het lange wachten, ontmoetingen en haar modedroom.

Wat is jouw motivatie om een modellen carrière na te streven? En ben je zelf op pad gegaan, of ben je gescout?

,,Ik geloof dat ik dit altijd al wilde. Grappig, ik kwam een vriendje tegen van de basisschool en ik vroeg hem wat ik op school wilde worden. Hij zei meteen dat het wel iets was met modellen. Maar ik ben er eigenlijk niet bewust achter aan gegaan. Ik heb Instagram en daar kijken modellenbureaus ook op. Dan maken ze contact en vragen je naar de maten, hoe lang je bent en hoe oud. Zo is het bij mij ook gegaan, ik werd gescout door Fourteen management. Als ze dan potentie in je zien, dan krijg je een contract. Zo sta ik nu ingeschreven bij WKD-Models. Ze bieden dan persoonlijke begeleiding naar een internationale carrière. Ze helpen je bij de ontwikkeling van je talent, begeleiden je bij shoots en catwalk lessen. Sinds kort heb ik ook een contract bij Metropolitan models agency in Parijs. Als model ben je simpel gezegd, een kleerhangertje voor de ontwerpers. En alles moet kloppen. Sommige meisjes hebben van nature een slanke bouw. Ik moet er wel hard voor werken. Keihard sporten en een voedingsschema met vooral weinig koolhydraten.”

Nu zit je in de modellenwereld. Passen de ervaringen bij de ideeën die je erbij had?

,,Het is een meisjesdroom, nu krijg ik een kans. Dus ik wil me er nu ook verder in ontwikkelen. Je moet trouwens wel tegen een stootje kunnen. De wereld van schoonheid is best een harde wereld. Bijvoorbeeld, je wordt uitgenodigd voor een casting en dan denk je dat je de enige bent. Staat er een rij met wel 100 meiden. Je bent dan gewoon een van de velen. Dan kan het zijn dat wanneer je aan de beurt bent, ze je vluchtig aankijken en je koel afwijzen. Daar moet je wel tegen kunnen. Ik heb bijvoorbeeld meegedaan aan Holland Next Top Model, uiteindelijk behoorde ik tot de laatste 30. Dan zoeken ze toch wat anders. En bij het lopen van een modeshow, moet je soms 10 uur wachten voor een paar seconden op de catwalk. Een show is echt wel gaaf. Ik heb er bijvoorbeeld een gedaan bij Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en een voor Sepehr Couture op de miljonairsbeurs. Weet je, ze kiezen je overigens niet alleen uit omdat je mooi bent. Ze willen een persoonlijkheid, zeg maar een totaalplaatje. Jij hangt namelijk wel aan een bepaalde naam, of merk.”

Kan het zijn dat je op maandag wordt opgebeld omdat je ergens in het buitenland een shoot moet doen?

,,Oh, nee. Ik ben 17 jaar, dus nog leerplichtig. Daar moeten ze rekening mee houden. En zelf vind ik school ook belangrijk. Ik doe op dit moment een modeopleiding in Zwolle. Dus ik ben in principe in de vakanties beschikbaar. Dan worden activiteiten vaak ook gepland. De fashionsweeks zijn 2 keer per jaar, in februari en september. Maar natuurlijk wil ik het wel graag en sta er ook voor open.” Dan haalt Yanna haar schetsboek tevoorschijn en toont allerlei mooie ontwerpen van avondjurk tot hot-pants: ,,Kijk dit doe ik ook. Ik hoop dat ik een eigen modelijn kan ontwikkelen. Als ik deze opleiding heb afgerond, zou ik graag naar het AMFI willen.”

Als je naam opbouwt, is de houdbaarheid van een model langer dan 25 jaar.

Wat is schoonheid? En wat is dit waard in de de trendsettende wereld van de mode die de ‘looks’ bepalen. Hoe zit het dan met de houdbaarheid van een model.

,,De ontwerpers bepalen de looks, zeker. Zelf vind ik schoonheid als het natuurlijk is, dicht bij jezelf. Zoals ik eerder zei, je bent namelijk meer dan een mooi gezichtje. Verder moet je zelf wel iets opbouwen en naam maken. Dan kun je als model lang mee. Als je het er maar een beetje bij doet, dan kan het met je 25e afgelopen zijn. Want echt, met 23 jaar ben je al oud. Het helpt dus als je veel klussen krijgt, dan kun je netwerken en verder bouwen aan je carrière. Je kunt niet altijd doen wat jezelf wilt. Zoals ik ben nu verbonden aan WKD-models en zij bepalen dan ook wat ik ga doen. Daar heb ik geen invloed op.”

Zorgen ze ook voor je?

,,Oh ja, Zie het als een dochter-moederrelatie. Zij regelen dus alles voor mij, de castings, de shoots en catwalks. En als er iets niet goed gaat, schakel ik hen ook in. Mijn bureau is best hecht met de modellen. We kennen elkaar en hebben contact via een app groep. Eigenlijk is het een grote familie. Dat is niet bij elk bureau zo. Hier voel ik mij heel prettig bij. Daarom wil ik daar ook moeite voor doen. Dus, letten op je eten en je figuur. Maar ook wat je post op sociale media. Je bent toch een voorbeeldfiguur en je wordt gevolgd. Dat is een verantwoordelijkheid.”

Bij high fashion horen minder vrouwelijke vormen, dus geen dikke billen, of grote borsten.

 De modellenwereld wordt nog wel eens voor oppervlakkig versleten. Hoe ga jij om met vooroordelen?

,,Vooroordelen, is dat zo? Nou misschien wel, mensen hebben een beeld dat we niks eten. En er hangt ook wel een beeld van anorexia omheen. Er wordt wel streng op gecontroleerd. Als je naar Parijs gaat bijvoorbeeld, dan moet je een gezondheidsverklaring hebben. Die wordt goed bekeken en dan pas krijg je goedkeuring. Anders sturen ze je naar huis. Wel zijn de meeste modellen, ik ook, veel bezig met sport en ze volgen voedingsschema’s. Die zijn er vooral voor om een gezonde levensstijl aan te wennen.  Ook denken mensen vaak dat het alleen maar gaat over leuk zitten en lachen. Maar het gaat vooral ook over die persoonlijkheid. Designers hangen namelijk hun naam aan een model. Dus het hele plaatje moet kloppen. En bijvoorbeeld in de wereld van high fashion horen geen vrouwelijk vormen. Het gaat alleen over de kleding, niet om jou of om een sexy lijf. Dus geen grote borsten, of dikke billen. Voor modellen die commerciële fotografie doen geldt dit minder.” Yanna checkt even haar telefoon, dan zegt ze lachend: ,,Op school kreeg ik wel eens te horen, ‘Hé, waar zijn je tieten?’ Nou ja, daar trek ik me niks van aan.”

Over Yanna

Geboren: 12 mei 2001 in Dubai

Ouders: mijn vader Erik is helaas overleden in Dubai. Mijn moeder heet Maaike Heuvelhorst

Broes – Zussen: broertje Max

Opleiding: Mavo en Stylist/modeopleiding in Zwolle

Verliefd, verloofd, getrouwd: een vriend, David

Meest trots op: mijn creativiteit

Wordt blij van: vrolijke mensen

Hekel aan: wachten en ruzie

Favoriete kledingmerk: designer en Alexander McQueen

Luistert graag naar: muziek van nu

Leest graag: Voque en Elle

Eet graag: Sushi

Toekomstdroom: High Fashionmodel mijn eigen kledinglijn

Aan een droombaan zitten veel voordelen? Wat vind jij het leukst hieraan tot nu toe? En wat helemaal niet?

,,Ik kom op unieke plekken, zoals tijdens de HKU show, in een grote fabriekshal. Die was helemaal leeg met alleen een catwalk. Of met fotoshoots, dan kom je wel op plekken waar je eigenlijk niet mag komen. Verder ontmoet je heel veel mensen in binnen en buitenland. En de fotografen. Dat is ook leuk. Iedere fotograaf is uniek, de een heel open en enthousiast en schreeuwt je als het ware naar een mooi resultaat. Anderen zijn weer rustig. De een maakt wel 100 foto’s, de ander maar 5. Ik vind die coaching wel fijn trouwens. Het lange wachten is echt niet leuk. Om de tijd te vullen, ga ik heel saai een beetje tekenen, of collages maken. Want dat tekenen, dat is voor mijn andere droombaan: modeontwerper. Ik heb er dus wel wat voor over om een succesvol high fashion model te worden.”

Er zijn zeker grenzen, ik laat me bijvoorbeeld niet uitschelden.

 Zijn er ook grenzen en waar liggen die dan voor jou? 

,,Grenzen, hm…nou, ik ga niet liegen bijvoorbeeld. Ik blijf bij mezelf dus bij mezelf bij wat ik belangrijk vind. Ik ben nu 17 jaar, dus ik mag geen naaktfotografie doen, maar dat is ook iets wat ik niet wil. Als het heel mooi is, kan ik misschien wel een deel van mezelf blootgeven, maar dat is het dan. En bij mijn lijn ligt een grens. Soms merk ik dat ik te dun ben, dat wil ik niet. Gelukkig heb ik een familie die heel erg van lekker eten houdt, dus die houden het ook wel in de gaten. Lekker eten houd ik zelf ook van hoor.”

Je staat onder contract van WKD-models. Hoe vrij ben jij om ook eigen opdrachten aan te nemen?

,,Ik ben niet vrij. Alles wat in de media kan komen, moet ik doorverwijzen naar het bureau. Zij hebben richtlijnen. Bijvoorbeeld ik doe high fashion, dan wordt mijn profiel ook echt bewaakt. Dat contract is dan voor twee jaar. Er is veel concurrentie trouwens. Door instagram bijvoorbeeld, dan proberen ze je weg te kapen. Maar ik zit goed bij WKD, de persoonlijke aandacht vind ik heel fijn. Dus voor nu helemaal goed.”

Als je een model wilt worden, probeer het gewoon!

Veel jonge mensen dromen van zo’n carrière. Wat zou je hen mee willen geven?

,,Als je het wilt, probeer het gewoon. Als het niet lukt blijkt dat snel genoeg. Maar, als je ervoor gaat, blijf vooral bij jezelf. Dat heeft mijn moeder me altijd meegegeven, blijf bij jezelf en doe goed je best. Daar heb ik mij altijd aan gehouden.” Dan pakt ze haar schetsboek, trekt haar jas aan en gaat naar de sportschool. Door zichzelf te blijven, de grenzen te kennen en een alternatieve carrière na te streven houdt Yanna van Sabben zich tot nu toe staande in de harde wereld van high fashion. En is ze er klaar voor het grote werk te doen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!