In beeld: Johan Luijkman over de bijdrage van Station Royaal aan inclusiviteit voor jongeren in Apeldoorn

Zaterdag 6 mei 2023

Door Nikki Vredenberg

Station Royaal richt zich op het bieden van een veilige en inclusieve omgeving voor jongeren in de regio. Johan Luijkman vertelt over de dingen die Station Royaal doet en hoe zij bijdragen aan het bevorderen van inclusiviteit in Apeldoorn.

Over Johan

Johan Luijkman is een gedreven en enthousiaste persoonlijkheid die altijd op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Met zijn energieke en pionierende karakter durft hij de sprong in het diepe te wagen en het onbekende te verkennen. Johan is werkzaam bij Station Royaal, de ultieme combinatie van zorg, horeca en netwerken. Hier kan hij zijn passie voor nieuwe dingen perfect combineren met zijn vaardigheden in het creëren van een fantastische sfeer voor gasten.

Over Johan:
Geboren: op 24 augustus 1974 in Apeldoorn
Liefde: Samenwonend 
Kinderen: 2 eigen, 2 aangenomen
Inspiratiebron: Peter Kroek ; Hij heeft een groot hart voor de zorg en medemensen en springt altijd enthousiast in nieuwe dingen
Favoriete boek: Zelfinzicht boeken en biografieën (sport en geschiedenis) 
Quote: “Alles waar je ogen van gaan sprankelen moet je doen.”


 Zo ben ik halsoverkop, blanco overgestapt van psychologie in Utrecht naar SPH in Zwolle.

Verplaatst naar een Hanzestad

Hoewel hij momenteel in Zwolle woont, heeft Johan zijn wortels in Apeldoorn. Hij is gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog en heeft veel boeken gelezen en reizen gemaakt die hiermee te maken hebben, zoals naar Normandië. Naast zijn interesse in geschiedenis, heeft Johan ook een passie voor wielrennen en radio maken. Hij heeft in het verleden ervaring opgedaan als radiomaker bij RTV Apeldoorn en wil dit graag weer oppakken. Hij vertelt: “Het ontbreekt me aan tijd. Ik zou heel graag weer één of twee ochtenden in de week een uurtje aan de slag willen bij de radio, praten over het lokale nieuws, het weer, maar vooral lekker muziek draaien”.

Van de focus op geld naar de mens

Op de Middelbare school wist Johan zeker dat hij iets in het bank- en verzekeringswezen wilde doen. Hij vertelt: “Mijn vader werkte bij de Rabobank en zijn baan leek mij fantastisch. Toen ik in VWO5 een documentaire zag over de boilerroom van de ABN-Amro, was ik verkocht. Ik wilde ook in de aandelenhandel.” Toen hij erachter kwam dat economie en wiskune niet zijn sterkste vakken zijn, koos hij noodgewongen iets anders. “Ik kwam erop uit dat ik graag mensen wilde helpen en koos Psychologie in Utrecht. Twee weken voordat de studie begon vertelde een collega in het ziekenhuis waar ik vakantiewerk deed, dat ik beter SPH kon doen als ik mensen wilde helpen. Zo ben ik halsoverkop, blanco overgestapt van psychologie in Utrecht naar SPH in Zwolle. En ik ben er nog altijd heel blij mee.”

Ik verwachtte een soort Jostiband, maar eigenlijk kwam ik daar net zo veel agressie tegen.

Veelzijdigheid in de zorg

Na het afronden van zijn studie heeft hij eerst ongeveer drie jaar bij Hoogeland Iriszorg gewerkt, waar hij begon in het oude slaaphuis. Toen hij klaar was met de agressie besloot hij de gehandicaptenzorg in te gaan bij Pluryn: “Ik verwachtte een soort Jostiband, maar eigenlijk kwam ik daar net zo veel agressie tegen. Toch vond ik het er onwijs leuk. Na negentien jaar gehandicaptenzorg bij Hietveld stapte ik over naar Kroek&Partners Interimzorg uit Zwolle.” Hier werkt hij nog steeds in de zorg, maar met meer regelmaat en in een andere tak van sport.

Hij was onder de indruk van het uitzendbureau. Ooit ontstaan als één van de eerste uitzendbureaus, gespecialiseerd in jeugd- en gehandicaptenzorg en nu meer een zorgbureau gespecialiseerd in flex. “Het motto en de visie van Kroek&Partners richten zich op het toevoegen van duurzaamheid aan de zorg. We bieden nog altijd ondersteuning bij ziek & piek, maar richting ons ook meer op duurzame zorgoplossingen, dit doen wij door in tijdelijkheid maatwerkoplossingen te bieden voor cliënten die nergens anders de broodnodige zorg kunnen krijgen. Op dat vlak draagt Kroek&Partners bij aan het duurzaam ondersteunen van jongeren die vastlopen bij instellingen of in de thuissituatie.”

Een volgende stap binnen Kroek&Partners

Station Royaal bevindt zich, zoals de naam al verraadt, op het station van Apeldoorn. Voor Johan is het een plek vol mooie herinneringen, niet alleen omdat Pluryn hiervoor eigenaar was van het pand, maar ook omdat hij hier een mooie actie heeft neergezet met collega’s. “Tijdens Serious Request in Apeldoorn, heb ik met collega’s geld opgehaald door 82 uur te fietsen op het station. Toen ik twee jaar geleden in de krant las dat Pluryn zou stoppen, vertelde ik Peter gelijk dat het écht iets voor ons is. “Ga het maar doen”, zei hij vervolgens.

Ik werd kwartiermaker, dat is in principe iemand die de boel op poten zet en daarna doorgaat, maar ik heb het fijn hier. Inmiddels heb ik mezelf een nieuwe functie gegeven, Sociale Impact Officer, ik ben leerwerktrajectbegeleider van de jongeren hier en ik organiseer activiteiten voor doelgroepen die af en toe buiten de boot vallen in onze samenleving.”

De jongeren leveren een waardevolle bijdrage aan de gemeenschap van Apeldoorn.

Een plek voor iedereen 

Johan omschrijft Station Royaal als een bijzondere plek met een groot aanbod aan diverse activiteiten, maar vooral ook als goede horeacagelegenheid in Apeldoorn. “We serveren goede koffie en hebben een eenvoudige, maar goede menukaart met royale tosti’s, soepen en taarten, die allemaal door de jongeren zelf worden gebakken. Bovendien bieden we jongeren een mooi leer-werktraject aan in de keuken en aan de voorkant van de zaak, waarmee ze een waardevolle bijdrage leveren aan de gemeenschap van Apeldoorn.”

Horeca+

“Simon is volledig verantwoordelijk voor de horeca, terwijl mijn focus vooral ligt op het ondersteunen van jongeren. Het is geen kwestie van het bieden van extra ondersteuning, maar om er daadwerkelijk te zijn voor de jongeren en hen te ondersteunen waar nodig. Station Royaal is niet zomaar een horecagelegenheid, het is Horeca+ waar we ons proberen te onderscheiden met wat we doen en zo een bijdrage te leveren aan inclusieve activiteiten.”

De jongeren voorop

“Station Royaal is een bijzondere locatie op vele opzichten, met jongeren die hier volledig in hun element zijn. Er heerst geen druk, ondanks dat het soms wel druk kan zijn, maar we proberen de werkdruk goed te doseren en stellen voorop dat de jongeren goed in hun vel zitten. Hierbij is het belangrijk om de bereidheid te hebben om tijd en energie te stoppen in mensen.”

Activiteiten voor inclusiviteit

Johan legt uit dat plekken zoals Station Royaal steeds belangrijker worden in onze maatschappij: “Ik kreeg ooit de vraag van een jongen, Jelte, voor een soort beschermde stapavond. Hij wil graag stappen, maar heeft de diagnose autisme. In het autismecafé, lopen volgens hem nog te veel zorgverleners rond. Dus zijn we een prikkelarme stapavond gaat opzetten, tijdens zo’n avond staat de muziek staat zachter en schijnen er geen flitsende lampen. De avond staat dan vooral in het teken van contact en de verbinding.” Inmiddels zijn er al drie van zulke avonden geweest en ze waren allen een succes. Ook zien ze volgens Johan steeds dezelfde mensen terug.” 

Jongeren zijn hier gelijkgestemden.

Uitgaan voor iedereen

“Het is mooi om te zien dat mensen met autisme heel goed contact kunnen maken, er ontstaan zelfs groepjes. Op de eerste avond was een groep van vier jongens aan één tafel gezet door mijn collega, aan het eind van de avond wisselden zij nummers uit. Zij zijn op een ander moment nog eens samen de stad in gegaan om in de ‘normale’ setting te stappen. Mijn collega en ik die tijdens die avonden aan het werk zijn hebben allebei een achtergrond in de hulpverlening, maar die avonden zijn we alleen bartender. Uiteraard houden we wel in de gaten dat niemand eenzaam wegkwijnd.”

Veilige haven voor jongeren

Jongeren zijn hier gelijkgestemden, dat is voor hun fijn. Zij kunnen af en toe anders reageren dan anderen, iets wat zij spannend vinden in een ‘normale’ omgeving, maar hier voelen zij zich beter begrepen.”

Ook inclusiviteit voor de LBTHIQ+ gemeenschap

“In samenwerking met een docente van ROC en een leerling uit haar klas die in de LBTHIQ+ gemeenschap zit, zijn we nu bezig met een soortgelijk evenement. Dit is met name voor jongeren die misschien op het randje staan van ‘wat’ ben ik. Ik was een tijdje terug bij het feest in Teun, daar was de gemiddelde bezoeker zeker wel 30+ en gelukkig met zichzelf. Voor de mensen die nog zoekende zijn willen we ook een fijne plek aanbieden.”

Een gouden combinatie

“Ik doe hier allemaal dingen die ik echt leuk vind, ik ben gek op netwerken en verbinden en ook de horeca is een mooie manier om het mensen naar de zin te maken. Voor mij is het echt een gouden combinatie.”

 We zouden veel meer ruimte moeten geven aan elkaar en er voor elkaar moeten zijn.

Meer liefde en begrip

“Het zou mooi zijn als mensen wat liever voor elkaar kunnen zijn. Er is tegenwoordig zoveel polarisatie en boosheid in de samenleving. We zouden veel meer ruimte moeten geven aan elkaar en er voor elkaar moeten zijn. Dat is ook wat we hier willen doen, vooral voor jongeren die het gevoel hebben buiten de boot te vallen in de samenleving. Het is tijdens UIT1830 geweldig om te zien hoe er groepen ontstaan en hoe zij leuke avonden hebben. Het is echt genieten om dit te mogen aanschouwen. Laten we proberen om wat meer liefde en begrip te tonen voor elkaar, zodat we een positieve bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving en aan het welzijn van elkaar.”

Een kijkje in de toekomst

“Ik hoop dat we de komende vijf jaar de lijn doortrekken die we het afgelopen jaar hebben ingezet en dat de tent lekker vol blijft. We hebben al veel mooie dingen gedaan, dus ja gewoon lekker voortzetten. Ik ben samen met Bart Lauw bezig een initiatief op te zetten voor Apeldoorn, er zit dus iets mooi aan te komen!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!