In Beeld: Simon Boon maatschappelijk bewogen

Zaterdag 21 april 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Eigen foto

,,Ik leg mijn telefoon even op tafel, ik verwacht namelijk een telefoontje dat ik niet wil missen”, zegt Simon Boon, druk in de weer met de organisatie van Koningsdag. Boon heeft een indrukwekkend CV en de term die bij die opsomming direct omhoog komt is netwerker. De vraag is dan of je daarvoor kunt studeren, of dat je dat in je hebt. Simon lacht: ,,Goeie vraag. Weet ik niet, ik wil wel altijd alle kanten van een verhaal kennen. Daarvoor moet je dus met veel mensen in gesprek. Daarbij dacht en denk ik heel vaak, waarom zoeken mensen elkaar niet op om te praten over een oplossing?” Vandaag belichten we enkele activiteiten van Simon Boon.

Simon Boon heeft een achtergrond in het maatschappelijk werk en de GGZ en studeerde later aan de Universiteit van Groningen.

,,Door mijn ervaring in de geestelijke gezondheidszorg, de terugtrekkende, maar tegelijk tot achter de voordeur aanwezige overheid en verschuiven van verantwoordelijkheid naar burgers en bedrijven, wilde ik mij verdiepen in de geschiedenis van bedrijfsleven en de overheid. Het snijvlak waarop die twee elkaar raken, is interessant. Een overheid werkt zo anders. Een politiek gestuurd gemeenschapsbedrijf. De veranderingen in de zorg bijvoorbeeld gaan snel. Veel mensen kunnen het niet bijbenen. De Rijksoverheid heeft met behoud van macht en invloed veel taken naar gemeenten overgebracht, zorg dichter bij de burger zeg maar. Daardoor heeft de gemeente nu een grote mix van verantwoordelijkheid. Dat is nieuw. Dat moet wennen en niet alleen voor de gemeente, als financier, regisseur, contractant, controleur en uitvoerder. Er is een andere verhouding ontstaan met zorgorganisaties die zelf ook andere verantwoordelijkheden hebben gekregen.”

Alleen eigenbelang werkt niet, elkaar helpen wel. Dat vraagt vertrouwen.

Eén grote gezamenlijke organisatieverandering met als doel goedkopere en betere zorg?

,,Ja, en de burger heeft door deze veranderingen een grotere verantwoordelijkheid gekregen voor zichzelf, zijn gezin, familie en buren. Wanneer je als overheid deze veranderingen invoert moet je ook omstandigheden creëren waardoor iedereen mee kan en het voor zichzelf kan regelen. Ik denk dat oplossingen gevonden kunnen worden door samen te werken en de organisatieverandering in samenhang met elkaar aan te pakken. Voor het gezamenlijk belang, want alleen eigenbelang nastreven werkt niet, elkaar helpen werkt wel. Maar dat vereist eerst vertrouwen in elkaar. Kortom, dezelfde eisen die aan burgers worden gesteld gelden net zo goed voor overheid en organisaties. Dat vraagt gedragsverandering. Er zijn zoveel thema’s die ons verbinden, kijk over de schutting heen, deel kennis en kunde en zet samen de schouders eronder.”

Veel veranderingen dus, en waar is de burger?

,,Ja, dat vroeg ik me ook af, waar zijn de burgers op wie de veranderingen impact hebben en die ook mee betalen? We zijn als Brotherwood met gemeente en organisaties om de tafel gaan zitten om te zien  welke onderwerpen in de zorg aandacht nodig hadden. Vervolgens organiseerden we op verzoek van gemeente en in samenwerking met de organisaties een aantal bijeenkomsten in de stad over de veranderingen in de zorg. Daar vertelden burgers over hun ervaringen en de betekenis daarvan in het dagelijks leven. Knelpunten en mogelijke oplossingen. Bijvoorbeeld  over de WMO waarbij zowel burgers, hulpverleners en gemeente verstrikt raakten in het web van regels. Door het delen van ervaring en bespreken van praktijk konden er ook oplossingen gevonden worden.”

Als je de ervaringen hoort van burgers, is het mogelijk oplossingen te vinden.

Simon gaat verder: ,,Het is voor iedereen een verandering hè. Gemeenteambtenaren gaven bijvoorbeeld aan dat ze nog wel moeite hadden om de ruimtes binnen alle regels te benutten. Burgers gaven aan dat er teveel regels zijn. Een herkenbaar probleem ook voor huisartsen en andere hulpverleners. Als je de problemen samen deelt, ziet het er toch anders uit. We hebben de reeks bijeenkomsten afgesloten en conclusies en aanbevelingen gedaan richting politiek, bestuur en organisaties. Wij zullen als Brotherwood samen met organisaties door gaan en ons daarbij meer richten op de belangen en zorgen van generaties.”

Ze moeten zich schamen 60.000 mensen onttrekken aan de zorg.

Zijn we er al?

Simon is ineens fel en laat een artikel uit de Stentor zien: ,,Kijk, met deze kop werd ik vanochtend als eerste geconfronteerd. Ze moeten zich schamen! Eerst veroorzaakt de minister door te bezuinigen het ontslag van 60.000 mensen in de zorg. En nu roept ’t ie hoe belangrijk goede zorg is. Dat we staan voor ‘liefdevolle aandacht van de ouderen’. Wat een rare boodschap voor alle medewerkers die zijn ontslagen, niet? Zij deden niets anders dan dat! Maar te duur, want  de zorg moet goedkoper en beter. Nu moeten er weer mensen bij. Dat bedoel ik dus. In korte tijd politiek gedreven afbreken en bij burgerprotest, verzet en nader inzien weer opbouwen. Positief gezien zou je het ‘een luisterende en flexibele overheid’ kunnen noemen. Negatief ‘een onbetrouwbare, onrustig en onzeker makende overheid’.”

De vergelijkende rekensom van afbreken en repareren heeft Simon nog niet gezien: ,,De vraag is nu voor hoeveel geld de zorgverleners weer aan de slag mogen. Het parlement is geschrokken van de gevolgen van burgerinitiatief. Korte termijn politiek. Vier jaar regeren waarin je een en ander wilt neerzetten, of overhoop gaat halen dat red je niet. Na de verkiezingen komen er weer andere bestuurders met andere visies en begint alles opnieuw. Ik ben voor duurzaamheid, voor de lange termijn iets neerzetten. Dat kan alleen als je ook relaties aangaat die gericht zijn op lange termijn en goede samenwerking.”

Als je niet uitkijkt, worden we een hypende maatschappij.

Je bent dus op zoek naar duurzame relaties, ook bij je andere activiteiten?

,,Zeker. Wil je wat veranderen, dan moet je elkaar leren kennen. Dat schept vertrouwen. Maar dat duurt wel langer. Ook door partijpolitieke verschillen komen we zomaar in een hypende maatschappij terecht. Ook op wereldniveau. Hoe geloofwaardig zijn we dan?

Als Gelre Association International (GAI) streven wij naar bijdragen aan duurzame internationale relaties en vertrouwen. Eén van de activiteiten is de organisatie van de internationale culturele markt ‘WorldProef Culture’. Eetcultuur centraal en historie, cultuur, producten, mode, toerisme en muziek per land er omheen. Geen foodmarkt, al lijkt dat misschien zo, maar daar gaat het niet over. Hier gaat het over een mogelijkheid elkaar te leren kennen. De ambassades, burgers en ondernemers van andere landen staan daarvoor open.”

Bij deze gezamenlijke opgaven en belangen is Internationalisering het thema?

,,Ja, een vitale lokale samenleving, regionale economische kracht en internationale uitwisseling zijn onderdeel van een wederkerig proces. Niemand, geen land, redt het alleen. Bescheidenheid is op zijn plaats. Je hoort, ziet en proeft de diversiteit. De samenleving ontwikkelt zich vooruit, niet achteruit. Constante verandering, dat is moeilijk en uitdagend tegelijk. Op basis van wederzijds respect en begrijpen kan er veel en kun je zaken doen en kennis delen. Wij organiseerden in 2013 een programma in het kader van het Vriendschapsjaar Nederland – Rusland. Sindsdien organiseerden/initieerden wij culturele programma’s en businessmeetings met- en rond Duitsland, China, Italië, Canada en nu dit jaar Indonesië. Deze internationale contacten zijn nog steeds aan de orde.”

Over hoe Simon dat doet, zegt hij lachend: ,,Ha, gewoon opbellen, afspreken, wederzijds belang en context verkennen. Interesse in elkaar en in gezamenlijk programma. En dan aan de slag. Niet zoals veel wordt gedacht, louter voor de gezelligheid, maar omdat het nuttig en noodzakelijk is om opvattingen over historie, actualiteit en toekomst zowel lokaal, regionaal als internationaal te delen en te onderzoeken waar kansen en mogelijkheden tot samenwerking aan de orde zijn.”

Als er dan 60 hotelboekingen zijn vanuit regio Apeldoorn, ben ik tevreden.

Kortstondige hypes daar heb je niet zoveel mee. Behaal je dan altijd je doel?

,,Ik ga voor meer dan een kortstondig contact. Op alle thema’s waar ik actief ben. Door het Event ‘Proef Europa’ (2014), in het kader van de Europese verkiezingen, zijn er goede relaties ontstaan met Duitsers, in Bayern, regio Kulmbach. Vorige week waren ze hier weer op bezoek om gesprekken te voeren met Apeldoornse politici. Zoals ik zei, het is dus meer dan lekker en gezellig eten.

Het gaat over elkaar leren kennen. In 2014 heeft dat voor een Duitse ondernemer meer dan 60 hotelboekingen opgeleverd. En het bezoek nu kan vervolg krijgen met een delegatie bezoek vanuit Apeldoorn, Stedendriehoek, aan de Regio Kulmbach. Interessant in verband met technologische vernieuwing en aanpak daar van energie en huisverwarming. Wat Gelre Association International doet is dus niet voor de korte termijn. En wat mooi is, er is altijd wel een historische lijn. Op basis daarvan kun je zaken aanpakken en continueren, cultureel, sociaal politiek en economisch.”

Ach, ik lach ook om mezelf hoor.

Simon Boon is bij vele zaken betrokken en altijd actief op het snijvlak waar overheid, burger, bedrijfsleven en onderwijs elkaar raken.

Basis daarvan is zijn maatschappelijke betrokkenheid waarmee hij altijd op zoek is naar een win-win situatie. Niet voor de korte termijn, maar duurzaam. Simon wil daadkracht en geen inhoudsloze woorden. En op de vraag of hij wel eens nee zegt, is hij even stil en kijkt mij aan en zegt dan resoluut: ,,Nee! Ik probeer open te staan zonder oordeel. Van daaruit komen er toch mooie dingen tot stand. Dat klinkt wel hè? Ach, ik lach natuurlijk ook wel eens om mezelf en kijk ook in de spiegel. Je moet niet verzuipen in je goede bedoelingen. Ik spreek ook vaak namens anderen, dus dat vraagt zelfreflectie en dat lukt ook wel.”

Simon is verbonden aan

  • Gelre Association International, voor internationale samenwerking, actief in de Stedendriehoek, o.m. met de jaarlijkse internationale culturele markt ‘WorldProef Culture’, vieren 75 jaar Vrijheid & Dag van Europa in 2020 en de jaarlijkse viering van Grootouderdag in Apeldoorn, Emst, Vaassen, Epe en Heerde
  • Founder burgerinitiatief netwerkplatform Brotherwood
  • Voorzitter Stichting Oranjefeesten Apeldoorn / Dutch Orange Company B.V.
  • Ambassadeur stichting Zwerfjongeren Apeldoorn
  • Bestuurslid Da Capo (migranten)vrouwen onderwijs, vaardigheden, opleiding en werk
  • Adviseur XYZ, diversiteit, informeel onderwijs voor jongeren, talentontwikkeling, participatie en ouderbetrokkenheid
  • Extern relatieadviseur Wittenborg University of Applied Sciences

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!