In Beeld: Yvette Rooding’s wegwijzers naar geluk

Zaterdag 7 april 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

,,Ik wil dus gewoon weten hoe het komt dat geluk niet beklijft. En dat betekende een zoektocht beginnen. En dat heeft me veel opgeleverd”, zegt Yvette Rooding. Op zondag 8 april presenteert zij haar 2e boek genaamd ‘Gelukzoeker’. Daarin is te lezen hoe de zoektocht is gegaan en hoe ze verder met alle inzichten te werk gaat. Bijvoorbeeld in haar werk als hypnotherapeute: ,,In mijn werk help ik mensen hun zelfvertrouwen en kracht weer te vinden. En als dat lukt, ben ik ook weer gelukkig.”

Je bent niet zomaar schrijver en therapeute, welke weg legde jij af?

,,Eigenlijk heb ik het altijd wel in me gehad, het vertellen van verhalen en mensen vermaken. Als klein meisje liet ik mijn fantasie de vrije loop en bedacht zelf verhalen. Op de middelbare school ging ik een stapje verder en deed voor een groot publiek Ria Valk na. Voor mij was het dan ook vanzelfsprekend dat ik naar de toneelschool zou gaan in Arnhem. Mijn ouders hadden toch iets anders in gedachten voor hun dochter. Ze wilden dat ik een goed beroep zou leren waarmee ik geld zou verdienen. Eigenlijk heb ik toen toch maar de traditionele weg gevolgd en ben HBO-V gaan doen. Dat vond ik ook leuk, ik ben wel een mensenmens hè. Vooral de psychiatrie trok mij. Ik was altijd al geïntrigeerd door de menselijke geest. Dat kwam daarin terug.”

Tien jaar werken in de zorg, maakte mij niet echt gelukkig.

Je bent van traditionele weg afgeweken. Wat bracht jou dat?

,,Ik was net klaar met de opleiding in de zorg toen mijn moeder plotseling overleed. Dat was heel heftig. En dat werkt ook wel door als we het hebben over je gelukkig voelen. Traditioneel was ook dat ik trouwde en kinderen kreeg. De geboorte van mijn dochters, hebben mij voor het eerst een diep gevoel van liefde en geluk gebracht. Toch was het er op andere vlakken niet en dat vond ik nogal confronterend. Als gelukszoeker, dat was ik dus al, maakte ik een aantal rigoureuze keuzes. Ik vond uiteindelijk ook de liefde van mijn leven: Willem. Dat maakte dat ik langzaam ervoer waar geluk mee te maken heeft.” Yvette is even stil en kijkt me indringend aan: ,,Ik werd gezien zoals ik was en dat dat goed was. Kennelijk gedraag je je toch ook vaak zoals jij denkt dat de ander het verwacht. Nou, dat werkt dus niet, dat weten we eigenlijk allemaal wel. Maar het is verrekte moeilijk om uit bestaande patronen te komen.”

Dat ik na het ongeluk nog leef, mag je een wonder noemen.

Loskomen van patronen, lijkt makkelijk. Hoe werkt dat in de praktijk?

,,Door Willems ogen zag ik mezelf. Dat gaf zelfvertrouwen en veiligheid en dat was misschien wel de basis, maar daarmee begint het eigenlijk pas echt. Want alle heilige huisjes moesten omver, of tenminste moest ik het onderzoeken of het klopte. Je moet echt uit je comfort komen. Weet je, dat ik nog leef, is een wonder. Ik heb een heel zwaar ongeluk gehad en mijn rug was op verschillende plaatsen gebroken. In de periode van herstel had ik een aantal ervaringen en ontmoetingen die je gerust spiritueel kunt noemen. Het ervaren dat er meer is tussen hemel en aarde. Samen met Willem bezocht ik een paragnost en dat was ook een belangrijk moment in de verdere zoektocht, of eigenlijk onze spirituele zoektocht naar geluk. We doorleefden verschillende spirituele bewegingen. Ik wilde vooral weten of het klopte wat ik voelde, wilde het onderbouwen met antwoorden, of misschien wel met theorie. Zo leerden we bijvoorbeeld veel over het Boeddhisme. We gingen in gesprek met Maya-indianen. Hoe kijken zij aan tegen geluk?” Lachend voegt ze toe: ,,Die vinden onze westerse wijze nogal ingewikkeld, kan ik je zeggen. Zij leven veel meer in het hier en nu.”

Mijn gevoel van geluk sijpelde steeds weg, terwijl ik het wilde vasthouden.

Waarom is geluk vinden en hervinden zo moeilijk?

,,Tijdens onze zoektocht, zoals beschreven in het boek, hebben we regelmatig geluksmomenten ervaren. Die wilde ik vasthouden, maar dan sijpelde het steeds weg. Daar was ik verbaasd over. Dan kom je er snel achter dat je het niet in materie zult vinden. En ook niet buiten jezelf. Zoiets als, als alles maar oké is, dan pas ben ik gelukkig. Nee, ik moest naar binnen, naar mijn eigen bron als onderdeel van een veel grotere universele energie en je daarmee verbinden. Ja! Dat wilde ik, maar….het beklijfde niet. Het zoeken ging verder. Tijdens alle reizen kwam ik erachter dat we meer zijn dan de afgescheiden vormen. We zijn eigenlijk allemaal één. En dat besef dat we één zijn, is zo fijn. En daar is zoveel over te vertellen. In dit boek gaat het vooral over de weg naar de bron van geluk toe. Waarbij je je eigen belemmerende patronen, je ego en de muur om je hart leert zien. En accepteren dat dat zo is. Dat is belangrijk, want dat houdt je namelijk van je levensdoel en je levensgeluk af.”

Dus als we de belemmeringen wegnemen, zijn we voortdurend gelukkig?

Yvette lacht en geeft aan dat dat nogal vermoeiend is: ,,Nee, alsjeblieft zeg. Wat belangrijk is, is dat je leert dat je je eigen geluksbron hebt. Het is er altijd, maar soms is er verstoring en voel je je niet gelukkig. Wat denk je, dat ik me niet eens lamlendig voel? Natuurlijk wel. Alleen, weet ik wat ik zelf kan doen om dat om te keren. Hierdoor sta ik veel meer in mijn kracht, met alles wat er bij hoort. Weet je, eigenlijk ben je op aarde om jezelf te leren kennen en te ontdekken dat het steeds een vallen en opstaan is. Dat je nieuwsgierig bent hoe je zult reageren in onverwachte, of nieuwe situaties en die niet probeert te vermijden. Daarbij doen we 99% onbewust. Als je daarvan bewust wordt, heb je de weg naar geluk te pakken. Daarbij help ik als hypnotherapeute. Het werkt fenomenaal.”

Hypnotherapie is voor mij de kers op de taart.

Hoe verder, allemaal gelukkig?

,,Dat zou mooi zijn. En ik wil heel graag helpen om een mooiere wereld te maken. Door mensen onder hypnose te brengen, ben je in staat de belemmerende factoren in het onderbewustzijn te elimineren. Dan kunnen mensen weer van zichzelf houden, ze krijgen handvatten om te veranderen en in hun kracht te komen. Zelf accepteer ik nu dat er dagen zijn dat het geluk er even niet is, maar ik weet dat ik er zelf kan uitkomen. Ik bied mensen door mijn boek en de therapie een wegwijzer en iemand kiest zelf wat er nodig is. Daarbij is hypnotherapie voor mij de kers op de taart. Hiermee help ik de wereld gelukkiger te maken.” Het valt even stil, dan zegt ze bevlogen: ,,Ja, ik wil groot denken! lang was ik ongelukkig en nu wil ik anderen helpen hun geluk te vinden.”

Het is duidelijk dat de komst van haar tweede boek, niet het laatste is wat we horen van Yvette. Ze zit vol plannen en alles wat bijdraagt aan een betere wereld, is natuurlijk van harte welkom. De boekpresentatie is op zondag 8 april vanaf 15.00 uur in Grand Café Salon1813 aan de Deventerstraat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!