In memoriam Roelof Rump ‘Strange Art’ (Enschede 14-12-1948 – Apeldoorn 8-5-2019)

Donderdag 9 mei 2019

Door Gerrit Steenbergen

Zoals gisteren al te lezen was op Apeldoorn Direct is Roelof Rump gisteren, woensdag 8 mei, op 70-jarige leeftijd plotseling overleden. Hij was als fotograaf/blogger/medewerker van Apeldoorn Direct en als fotograaf bij ACEC betrokken.

Roelof was overal in Apeldoorn te vinden waar iets te doen was, zeker waar de rafelranden van de stad zichtbaar waren. Je kunt hem een zwerffotograaf noemen, maar niet iemand die bij toeval iets ontdekte. Hij zocht doelbewust plaatsen op waar mensen bij elkaar zijn of komen die niet altijd het geluk aan hun kant hebben. Op zijn Linkedin-profiel staat dan ook “Ik ben een sprokkelaar, een raaf, ik pik opmerkelijke situaties en opmerkelijke mensen eruit”.

Roelof was kunstfotograaf, sociaal fotograaf en straatfotograaf en dat alles tegelijk. Centraal in zijn werk staan altijd mensen, ik kan mij geen foto herinneren waar geen mens op staat. Door zijn bescheiden voorkomen en opstelling kreeg hij iedereen zonder mokken voor de camera. Voor ACEC maakte hij eens op een zondag portretfoto’s voor een gering bedrag, waardoor een artistiek portret voor iedereen bereikbaar werd. Ook maakte hij bijvoorbeeld een fotoserie van Apeldoorners die op straat een snack eten. Vol in het gezicht gefotografeerd. Er is geen snack te bedenken die niet in de serie voorkomt. Deze serie is ook in ACEC te zien geweest. Zijn eigen kenmerkende harde zwart-wit stijl was niet altijd flatterend voor de geportretteerde, maar zeker wel karakteristiek. Niet iedereen was daar van gecharmeerd (een persoon eiste zelfs vernietiging van de foto).

Van 16 januari tot 17 februari 2019 heeft Roelof geëxposeerd in ACEC met twee reportages over het Cannabis Bevrijdingsfestival en het Daklozen Festival in Amsterdam. De tentoonstelling was digitaal en uitsluitend te zien op scherm vanuit de etalage bij de ACEC fietsenstalling. Op deze manier had ACEC nu ook een 24-uurs tentoonstelling. Roelof was hier zeer blij mee, want binnen in ACEC is prachtig, maar buiten te zien door iedereen die zijn fiets stalt vond hij nog veel beter. Voor een aantal prachtige foto’s kijk hier.

Als sociaal fotograaf en blogger was Roelof betrokken bij Apeldoorn Direct. Hij was fotograaf van de redactie en schreef onder eigen naam zijn blog. In zijn beide functies was hij een luis in de pels voor autoriteiten. Met een hoog rechtvaardigheidsgevoel stelde hij wantoestanden aan de kaak. Een mooi voorbeeld hiervan was een fotoreportage van smerig sanitair in de wachtruimte van de buschauffeurs bij het station in Apeldoorn. De busmaatschappij protesteerde en eiste verwijdering van zijn foto’s en blog. Uiteraard is hier niet aan tegemoet gekomen, en de actie leidde tot structurele verbetering voor de chauffeurs. Roelof op zijn sterkst.

Hij was een eigenzinnig mens waar het voor sommigen soms lastig mee samenwerken was, maar zowel bij Apeldoorn Direct als ACEC heeft Roelof vele jaren met hart en ziel zijn werk als fotograaf verricht. Voor ons en vele anderen leidt zijn dood tot een groot gemis. Wij zijn dankbaar en trots op de vruchtbare en waardevolle samenwerking die we met deze kleurrijke, tomeloos gedreven en talentvolle man hebben gehad.

Roelof laat een groot oeuvre na aan foto’s over Apeldoorn en haar inwoners. Het is wat ons betreft zeker het overwegen waard om dit op te nemen in het stadsarchief bij CODA.

Namens Apeldoorn Direct en ACEC
Gerrit Steenbergen

Een filmpje van de meest recente opening van de expositie van Roelof, gemaakt door Peter Vroon:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!