In Memoriam: Theo van Luijk

Vrijdag 29 maart 2024

Door Gerrit Steenbergen

Theo van Luijk 2 januari 1954 – 28 maart 2024

Op 28 maart is Theo van Luijk – de eerste centrum manager van Apeldoorn – overleden.

Rond 2010 ontstonden er grote problemen in de binnenstad van Apeldoorn, veel leegstand, terugloop van omzet en verval, mede onder druk van de internet verkopen.

De gemeente Apeldoorn nam het initiatief om met een brede stuurgroep van belanghebbenden in het centrum te komen tot een actieplan voor economische versterking. Naast allerlei zaken, als het gevelfonds, nieuwe bestrating kwam hier de wens naar voren om te komen tot een centrum management organisatie. Aangezien de gemeente Apeldoorn zelf ook in financiële moeilijkheden verkeerde, was er weinig geld.

Om het centrum management goed van de grond te krijgen, was er dringend behoefte aan personele ondersteuning. Toen kwam er een aanbod van de gemeente of de stichting centrum management (destijds in oprichting) iemand uit het gemeentelijke ambtenarenbestand gedetacheerd wilden hebben tot er definitieve financiering was.

Een centrum manager moet beschikken over daadkracht, geen bureaucratische vergadertijger zijn, veel tot stand brengen met weinig geld, de taal van de ondernemers spreken, autonoom kunnen optreden, werken wanneer anderen vrij zijn. Bijzondere vaardigheden dus. De oprichters van het centrum management onderzochten of er zo iemand te vinden was. Er kon er maar één gevonden worden, dat was Theo van Luijk. Geen enkele andere persoon is ook maar even in beeld geweest.

Theo wilde het gelukkig doen en ging voortvarend aan de slag. Hij beheerde een eenmanspost in opstartfase. Hij zorgde voor de financiering van de winkeliersverenigingen, kerst activiteiten, versteviging van het bestuur, versterking van de reclame. Hij kon binnen de gemeente door zijn doortastende persoonlijkheid ook op flinke sympathie rekenen van collega’s. Dit heeft ook aanzienlijk bijgedragen aan zijn succes. Theo bracht flinke vaart in de zaken. 

De opstartperiode was niet makkelijk, omdat de totstandkoming van het centrum management een politiek geladen zaak was. Theo kwam soms letterlijk tussen vuurlinies in te liggen. Hij wist in deze heel goed zijn rol te bewaken, hoewel zijn loyaliteit vaak stevig op de proef werd gesteld. Hij heeft altijd het ondernemersbelang gezien en sprong in de bres bij moeilijkheden. Theo was een karaktervolle, karaktervaste en moedige man.

Apeldoorn en vooral de binnenstad zijn Theo veel dank verschuldigd.

Gerrit Steenbergen oud bestuurslid Stichting CMA

Peter Rijkers voorzitter a.i. CMA

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!