Ineke Jonker: “We willen een lichtpuntje zijn”

Vrijdag 31 mei 2024

Door Redactie

In deze aflevering van ‘Studio ACEC’ is Ineke Jonker, relatiemanager bedrijven bij Present Apeldoorn, te gast in de podcaststudio van Max Dammers. Present brengt groepen vrijwilligers in contact met kortlopende projecten die inspelen op uiteenlopende hulpvragen in de hele stad. Deze ondersteuning vormt altijd een aanvulling op de bestaande hulpverlening.

Werken in het maatschappelijke veld past haar perfect. Toch heeft Ineke haar wortels in het bedrijfsleven en bekleedde ze een buitendienstfunctie. Hoe is Ineke vanuit een zakelijke carrière bij Present beland?

Hoe kwam Ineke vanuit een zakelijke carrière bij Present terecht? De overstap is ontstaan uit pure toeval, zo legt Ineke uit. “Ik werkte in het bedrijfsleven in een buitendienst functie. Onze teamleider/ organisator toen die tijd woonde bij mij in de straat, via Facebook een vacature langskomen van haar, toen dacht ik wow; dat ben ik!”

Menselijke factor

Op zoek naar een nieuwe baan was Ineke niet, maar toch is Jonker gaan bellen. “De menselijke factor in het werk sprak mij direct aan. Ik wilde in het bedrijfsleven actief zijn, maar ook mijn maatschappelijke kant laten zien.” Present slaat die brug naar medewerkers die zich kunnen inzetten voor mensen waar het minder goed mee gaat. Ineke legde het contact in het bedrijfsleven: “Om ze in te laten zien hoe belangrijk maatschappelijk verantwoord ondernemen is en hoe makkelijk dit via Present te organiseren is.” 

Voor haar maatschappelijke carrière heeft Ineke als tandartsassistente gewerkt. “Dat heb ik dertien jaar gedaan, ik heb ook bij een orthodontist gewerkt.” Per toeval kwam Ineke terecht in een commerciële buitendienst functie: “Nooit had ik verwacht over de capaciteiten te beschikken om te kunnen verkopen. Dat ging heel goed, nadien altijd op die manier gedaan tot Present.”

Jonker werkt 8,5 jaar bij Present, de organisatie bestaat ruim 20 jaar. “Iedereen is zich na corona bewust geworden van de effecten van eenzaamheid. Het is moeilijk te herkennen aan de buitenkant. Iemand die eenzaam is, steekt niet zomaar zijn hand op ‘ik ben eenzaam’. Die doelgroep stapt om verschillende reden niet naar hulp toe.”

Van A tot Z

Op een moment dat een bedrijf, groot of klein, de intentie heeft om meer te doen dan alleen geld verdienen (het liefst de stad waar je woont). Faciliteren wij van A tot Z deze projecten. Het bedrijf geeft aan wat ze willen doen, met hoe veel mensen, welke datum en voor welk doel. Ik ga dat matchen in de stad waar de vraag is, omdat iedere lokale present weet waar de behoefte is.”

Bij Present staat de vrijwilliger centraal, zo vertelt Ineke: “Wij vinden dat als een vrijwilligers vrijwilligerswerk gaat doen, de ervaring bij de persoon past. Als ik niet van tuinieren houd, maar tijdens het vrijwilligerswerk tuinen moet spitten, bomen moet snoeien en het gras moet maaien word ik niet gelukkig. Dan is het goed om een passend project te vinden bij een groep die er blij van wordt.”

In deze aflevering, wat 27 oktober online is verschenen, hoor je over het werk dat Present Apeldoorn voor de stad doet en welke rol Ineke heeft in dat geheel. Beluister het volledige gesprek in de nieuwste aflevering van ‘Studio ACEC,’ beschikbaar op de ACEC-websiteSpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!