‘It giet nog niet oan’

Zondag 20 januari 2019

Door Redactie

In Apeldoorn zijn de ijsmeesters van De Nieuwe IJsbaan bij elkaar gekomen. Er is overlegd en de draaiboeken zijn doorgenomen, maar ‘it giet nog niet oan’. Het gaat dan om een ijsbaan die er, bij voldoende vorst, zou komen aan de Voorwaarts.

Helmich van der Kolk, bestuurslid DNIJ) meldt: ,,We hebben de leermomenten van vorig jaar geïmplementeerd en afgestemd welke criteria er zijn alvorens een aanvang te maken met opbouw van een ijsvloer.” Er wordt gewerkt met de formule ‘3+3+3’. ,,3 dagen matige vorst om de ondergrond voldoende koud te krijgen, 3 dagen opbouwen ijsvloer en minimaal 3 dagen waarop werkelijk kan worden geschaatst. En bij dit alles zal het ook overdag moeten vriezen, dus dan mag het niet boven de 0 graden komen.

De coördinator ijsmeesters, René Oostenenk, heeft hierin de regie. ,,We zijn gezien de jaarkalender een maand eerder dan in voorjaar 2018. Toen begonnen we pas eind februari. De zon heeft dan al veel meer kracht en staat een stuk hoger wat maakt dat deze al snel boven de baan stond. Nu is dat nog niet het geval en verhoogt dit de kans op het maken van ijs aan de Voorwaarts. Onze baan zal de komende dagen worden gereinigd van oppervlakkig vuil om maximale hechting te bewerkstelligen. Vorig jaar hebben we een met een mengsel van krijt en water een mooie aanvang ijsopbouw op gang kunnen brengen. De ervaringen zoals eerder hiermee opgedaan willen we ook dit jaar weer inzetten.”

De bestuursleden houden de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten. ,,We bezien van dag tot dag de situatie en acteren hier dan op. Wat zou het mooi zijn om Apeldoorn weer een ijsbaan te geven voor de komende winterperiode waarin jong en oud de ijzers weer onder kunnen binden.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

IJsbaan

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!