Jackie (SpangaS) en Nola (Brugklas) in Gigant

Donderdag 24 januari 2019

Door David Levie

Het duurt nog even, maar Joji Na, de artistiek directeur van Tim Koldenhof Producties, wil nu alvast zijn paradepaardjes presenteren. Op 6 april staan Claudia Kanne en Sterre van Woudenberg samen met een handvol andere getalenteerde jonge artiesten in Gigant. Improviserend komen ze de avond door aan de hand van een script dat door Na is geschreven. Joji Na voorspelt beide meiden die nog geen 20 lentes tellen een grote toekomst in de Nederlandse amusementswereld.

Claudia is op NPO3 te zien in de serie SpangaS, Sterre schittert in ‘de beeldbuisconcurrent’ Brugklas. Ze wonen allebei in Apeldoorn. Maar het moment van uitvliegen is nabij. Als het aan Claudia had gelegen woonde ze nu in een andere stad om zich te verder te ontplooien aan een toneelschool. Ze werd afgewezen. ,,En dat was best wel een flinke tegenvaller”, geeft ze toe. ,,Mijn leeftijd, ik ben nu 18, zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.”

Joji Na knikt bevestigend. Hij heeft Claudia al jaren onder z’n hoede. Hij is dan ook trots op het feit dat zij 10 jaar nadat hij zijn debuut op de tv in de jongerenserie SpangaS maakte nu zijn pupil in die serie mag bewonderen. Daarna verkaste Joji naar de serie Vrijland. Zijn drukke leven als zakelijk partner van Tim Koldenhof maakte een eind aan het bestaan van tv-acteur. ,,Het werd te druk in Apeldoorn, het was niet meer met televisie te combineren.”

Claudia werd overigens met open armen ontvangen bij SpangaS. Ze speelt daar de rol van Jackie, een autistisch meisje met het syndroom van Asperger waardoor ze moeilijk vrienden kan maken. Het zit er dik in dat Claudia die eerder naast Hadewych Minis en Halina Reijn in een speelfilm debuteerde, ook volgend seizoen in SpangaS is te zien.

Talentje

Ook Sterre van Woudenberg maakte in een recent verleden deel uit van zijn leerlingenbestand. Zij was de tweede Cato in het door Joji geschreven ‘Cato en de Klungelpiet’. Sinterklaastoneel voor de jonkies op de basisschool. Dertien was ze en toen al kreeg ze van haar leermeester het predicaat ’talentje’ opgeplakt. Hij vindt het een goede zaak dat de meiden na de middelbare school hun grenzen hebben verlegd. ,,Het is goed dat ze zich elders verder ontwikkelen, maar we houden nog steeds contact.”

Joji zal er zeker bij als de filmversie van Brugklas op 7 februari in het Vue Theater er aan de Nieuwstraat is te zien. Sterre tekent voor der rol van Nola. En daarmee eist ze meteen de hoofdrol voor zich op. In hoeverre Vue nog enige tamtam rond deze voor Apeldoorn bijzondere gebeurtenis gaat maken is nog onduidelijk. Gigant nam in ieder geval die moeite niet toen de film met Claudia in het filmhuis draaide. Een misser dus. Zo vaak zien we geen Apeldoorners op het witte doek en zeker niet in je eigen stad. Wie weet doet Vue dat beter.

Joji tilt er niet al te zwaar aan. Hij weet net als zijn maat Tim dat je het in Apeldoorn op eigen kracht moet doen. Zijn theaterschool draait op volle toeren. En zijn paradepaardjes blijven hun dromen achterna jagen. De bescheiden Claudia hoopt dit jaar wél op de Toneelschool te worden aangenomen en ze broedt op een eigen show waarin ze haar ideeën helemaal kwijt kan. Sterre heeft de smaak van film te pakken gekregen. ,,Ik hoop dat er nog wat meer mag doen.” Daarnaast is er nog haar marketing-opleiding die de nodige tijd vraagt.

Topsport

Beiden weten ze op weg naar een definitieve doorbraak veel moeten doen en vooral moeten laten. Dat de dagen waarop wordt gedraaid gepaard gaan met heel vroeg opstaan, dat je sociale leventje dan op een heel laag pitje staat en dat het begrip van leeftijdgenoten bepaald niet groot is. Joji weet daar alles van. Talent is een gave, maar niet meer dan dat. Je moet bereid zijn keihard te werken om het talent om te zetten in daden. Topsport dus. ,,Daarom houd ik de leerlingen altijd voor dat succes niet vanzelf gaat. En als dat er uiteindelijk komt en je in het middelpunt van de belangstelling staat moet je je altijd blijven realiseren waar je vandaan komt.”

Een stuk of acht van de talenten die Joji binnen de veilige muren van zijn theaterschool heeft voorbereid op de grote boze buitenwereld (meedogenloze concurrentie, jaloezie) komen op 6 april naar Gigant om het tienjarig bestaan van Tim Koldenhof Producties extra luister bij te zetten. In een soort Nachtgasten-achtige toneelsetting. Improviseren dus aan de hand van een script waarvan de medespelers alleen een grote lijn en hun eigen rol krijgen te horen. Ga daar maar eens aan staan.

Brugklas (18u) en SpangaS (18.15) zijn van maandag tot en met vrijdag te zien op NPO3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!