Jan Kerseboom 25 jaar Bluescafé, een tijdperk

Donderdag 3 januari 2019

Door Ben Eggermont

Jan Kerseboom opende op 6 januari 1994 aan de Nieuwstraat nummer 74a zijn Bluescafé. Een begrip in Apeldoorn en verre omstreken. Aanstaande zondag 6 januari 2019 precies 25 jaar geleden, een goede reden voor een driedaags bluesfestival. Op 4, 5 en 6 januari wordt dit jubileum uitbundig gevierd. Kaarten voor dit evenement zijn al niet meer te verkrijgen. Op 31 december werd er een moment teruggeblikt op 25 jaar Bluescafé.

Hoe ontstond 25 jaar (1994) geleden het idee voor een blues café?

Jan Kerseboom duikt in zijn verleden: „Het was een beetje een merkwaardig idee, ik was maatschappelijk werker bij de kinderbescherming en daarvoor werkte ik bij het gevangeniswezen. Ik kwam jankend thuis van de kinderbescherming, zoveel ellende. Het was echt heel triest. Mijn broer deed de boekhouding van De Saloon, een foute kroeg die hiervoor inzat. Ik speelde al jaren bij de tafeltennisvereniging ‘De Veluwe’ die hadden ook een bar. Ik heb toen de bar een tijdje gedraaid en dat vond ik wel erg leuk. Deze tent kwam toen te koop na een ernstig incident in 1993 en begin 1994 ben ik begonnen. Maar goed, ik had de blues en daarvoor was het hier Nederlandstalige muziek. En heel ander publiek.”

Waar haalde je in de beginperiode je artiesten vandaan? Bekendheid had je nog niet, neem ik aan.

„In de beginperiode ging dat via advertenties: ‘Bandjes gezocht’. En daar reageerden ze op. Het begon rustig maar na een paar maanden was het al twee, drie, vier keer in de week. Regionaal en uit Apeldoorn. Sommige bandjes bestaan nu nog steeds en die treden ook nu nog op. Denk bijvoorbeeld aan Flavium en Frankie Motshagen. Nu wordt ik vanuit het hele land gebeld en heb ik bewust op donderdag spreekuur anders wordt je de hele dag gebeld.”

Nu wordt ik vanuit het hele land gebeld en heb ik bewust op donderdag spreekuur

Bepaal je altijd zelf de keuze voor de bands die komen spelen?

„Ja, ik wist niet altijd wat er kwam, maar ik merkte al snel aan de lijn of het goed of slecht was. Voor een groot deel is en blijft het blues. Ook wel eens wat ruigere bands gehad. Zo’n 6 of 7 jaar geleden The Pretty Things, die stonden hier in de originele bezetting, met onder andere Phil May en Dick Taylor. Ze waren op tour door Europa. Toen ik 13 jaar was kreeg ik van mijn vader, ouderling in de Gereformeerde kerk, een pick-up met een LP van de Pretty Things. Ze stonden bekend als nog ruiger dan de Stones. Die LP had ik nog en die hebben ze gesigneerd, geweldig.”

Er was altijd ruimte voor lokaal talent. Een bewuste keuze?

„Zeker, heel erg lang geleden heb ik hier Johnny 2! het vroegere ‘Johnny Gaat Naar Vaassen’ gehad, 20 jaar geleden stonden ze hier. En afgelopen vrijdag, 28 december, had ik ze hier voor hun laatste gig dat was zeer de moeite waard. Ze zijn er mee gestopt na 22 jaar. Lokale bands nemen altijd familie, vrienden en kennissen mee.”

Je hebt ook wel grote namen (mijn kennis is daarvoor ontoereikend) in huis gehad.

„Absoluut, Animals and Friends, Jan Akkerman, Popa Chubby, Ainsley Lister; allemaal internationaal bekende namen. Ainsley Lister die komt elk jaar. Afgelopen jaar is ze ook weer geweest.”

Waaruit bestaat door de bank genomen je publiek? Lokaal, regionaal, nationaal en internationaal? Jong en Oud? Mannen, vrouwen?

„Dat heb ik zelf niet zo goed in de gaten, ik weet het niet. Er zijn nog heel veel oude klanten en komt wel nieuw en jonger publiek bij. En er komen ook meer vrouwen.”

Peter Vroon ook aanwezig wijst nog op de grote diversiteit: „Als je hebt over muzikaliteit is het niet alleen blues, maar andere muziekstijlen krijgen hier een kans. Van Prog-Rock tot aan akoestische repertoire en metal. De band Riverside, ooit  de meest onbekende band uit Polen, en nu wereldberoemd, heeft hier wel gestaan.”

Donderdagavond is het platform voor de jonkies?

„Ja is waar, maar het is een aflopende zaak. Er is toch te weinig animo, jammer genoeg. Ik vond het erg leuk. Er zijn een paar hele goede muzikanten uitgekomen. Die hebben inmiddels nu hun eigen ban en komen dan niet meer op een jongeren jam. Misschien is donderdag wel de foute dag voor jongeren die de volgende dag weer naar school moeten. Een ander tijdstip is lastig zo heb ik op de zondagmiddag liever lekkere bandjes zoals Spinrock. Die zijn er overigens ook mee gestopt.”

Met zo’n 5000 optredens over de afgelopen 25 jaar weet ik niet wat ik zou moeten kiezen

Wie of welke band zou je nog wel eens binnen willen hebben?

„Nee, die heb ik niet echt op het oog. Er hebben genoeg bands meerdere malen opgetreden, maar ik heb geen namen die ik perse nog terug zou willen zien. Met zo’n 5000 optredens over de afgelopen 25 jaar weet ik niet wat ik zou moeten kiezen.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

„Gewoon doorgaan. Ik vind het nog steeds leuk en er hoeft niet veel te veranderen, nog eens een keer de vloer schilderen. Ik hoorde dat iemand nog een tapijt had liggen voor op het podium, dat zou fijn zijn. Allemaal kleine dingetjes. Het is goed zo.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Uit in Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!