Jarige Salon 1813 schiet wortel in hartje stad

Vrijdag 18 december 2015

Door Redactie

Peter Vroon (foto1)/BIG (foto2)

Salon 1813, schuin tegenover Albert Heijn aan de Deventerstraat nr 13, kent drukke tijden. Niet alleen viert het grand café z’n eenjarig bestaan, ook Serious Request en allerlei activiteiten in en rond het Glazen Huisje eisen de aandacht op van Yvonne van der Elburg en Angela Wolthuis. De twee uitbaters van het inmiddels gewortelde etablissement zitten boordevol plannen hetgeen tot uiting zal komen in het nieuwe jaar.

Maar eerst Serious Request, de nationale actie die in Apeldoorn onlosmakelijk is verbonden met de kop van de Deventerstraat. De ondernemers tussen het oude Postkantoor (thans ijssalon) en de Hoofdstraat doen er alles aan om er een mooi feest van te maken. ,,Mooier en met meer uitstraling dan verleden jaar’’,  zegt Yvovnne van der Elburg van Salon 1813 die vrijdag bol staat van de activiteiten. Van een bijeenkomst van de Borrelnood tot de opening van een expositie van fotografen,  van de introductie van een wijnglas (2,50 euro) waarvan de revenuen ten goede komen aan jongeren in de knel in oorlogsgebieden (Serious Request) tot een demonstratie reanimeren van het Rode Kruis en live jazzmuziek. En dat alles onder een grote luifel voor het grand café en een viertal verwarmde partytenten op het pleintje achter de zaak. Tussen de bedrijven door doen de bubbels hun werk om 1 jaar Salon 1813 extra luister bij te zetten.

Zondag is het opnieuw prijs in de jarige lunchroom wanneer de Apeldoornse bassist-popmuzikant Maurits de Weert vanaf 15 uur versterking krijgt van saxofonist Hans Dulfer. De heren kennen elkaar door en door en spelen al jaren samen. Dit alles valt onder Scissors Session een project van Maurits waarin improvisaties een belangrijke rol spelen. De entree is gratis.

Salon 1813 heeft zich in dat ene jaartje ontpopt als een cultureel bolwerkje. Na Tirza Verrips is het nu de beurt aan vier fotografen (waaronder Peter Vroon en Gerard Oltmans van Apeldoorn Direct) om er te exposeren. Ook in het nieuwe jaar krijgen initiatieven als de Salon Literair  en de Salon Culinair  (starring chef-kok Jort Zegwaard) een vervolg. Net als het eind dit jaar geïntroduceerde Salon met Passie waaraan een spreker is verbonden. Een Salon Politiek is in de maak en ook boekpresentaties liggen in het verschiet. Yvonne van der Elburg en Angela Wolthuis vatten hun van pure passie overlopende wensenpakket voor het komende jaar kort en bondig samen:  We willen nog veel meer gaan doen dan we hebben gedaan en nog veel meer mensen bereiken dan we nu hebben bereikt.’’

foto Peter Vroon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!