Jong talent voor de lens: illustrator Irene Schiphorst

Dinsdag 7 september 2021

Door Manon van Bochove

Portretfotograaf Manon van Bochove ontmoet jonge Apeldoorners met een bijzonder verhaal. Deze week: Irene Schiphorst, illustrator.

“Het verhaal staat centraal”

“Ik ben bezig met een boek,” vertelt Irene me, die na de eerste paar foto’s — voor iedereen wat ongemakkelijk — haar draai in mijn studiootje lijkt te hebben gevonden. Ze verandert continu van houding en vult de ruimte met haar goedlachse energie terwijl ze praat over haar werk: “In mijn illustraties staat het verhaal centraal.”

Hoewel Irene en ik elkaar al sinds de basisschool kennen hebben we jarenlang geen contact gehad, maar daar is tijdens de fotoshoot amper iets van te merken. Als creatieve freelancers hebben we beiden voor een uitdagend pad gekozen — geen financiële zekerheid, je eigen plek vinden in een overvolle markt, elke dag weer doorzetten — en dat levert mooie gesprekken op, bijvoorbeeld over het doel dat we nastreven in ons werk.

Geen baan te vinden

“Ik probeer in mijn strips het leven uit te vogelen,” vertelt ze. Dat ze illustrator zou worden was niet altijd duidelijk, “In de 4e klas riep ik nog dat je geen baan kon vinden in tekenen en mijn plan was om journalistiek te gaan studeren. Mijn moeder moedigde me aan om toch maar even te gaan kijken op de kunstacademie.” Zo kwam ze op de opleiding Comic Design aan ARtEZ in Zwolle, waar ze 2 jaar geleden afstudeerde.

Tegenwoordig vertaalt Irene ideeën naar kleurrijke illustraties voor uiteenlopende klanten en werkt ze als barista bij Schenkers. Voor toekomstige boeken heeft ze haar ogen al op een uitgever, Dargaud of The First Second, beiden hoogstaande uitgeverijen verzekert ze me.

Zoals Irene zelf zijn haar illustraties levendig en kleurrijk en het was een plezier om haar voor de lens te hebben. Dat haar boek een waar kunstwerk wordt met een mooi verhaal en prachtige kleuren, daar vertrouw ik op — één exemplaar heeft ze na onze fotoshoot sowieso verkocht.

Ben je benieuwd naar het werk van Irene? Volg haar op Instagram of ga naar haar website.

Oproep voor jong talent

Manon is een gediplomeerde portretfotograaf. Ze legt graag een connectie met de geportretteerde en vertelt door middel van een portret een dieper verhaal. Voor Apeldoorn Direct maakt ze momenteel een serie over Apeldoornse jongeren in tekst en beeld. Meer van haar werk is te vinden op www.bymanonvb.nl. Ben/ken jij een 15-25 jarige Apeldoorn die ook iets tofs doet? Stuur Manon een bericht om mee te doen aan de serie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!