Jong talent voor de lens: Jean Auguste van Willigen, eigenaar van Abientoo Coffee

Dinsdag 21 september 2021

Door Manon van Bochove

Portretfotograaf Manon van Bochove ontmoet jonge Apeldoorners met een bijzonder verhaal. Deze week: Jean Auguste van Willigen, eigenaar van Abientoo Coffee.

“Koffie ademt iets bijzonders”

“Ik dronk op mijn 15e pas mijn eerste kop koffie, maar zette altijd al koffie voor mijn ouders. Koffie, bonen…het ademt iets bijzonders”, vertelt Jean Auguste me, terwijl ik me bewust word van de slappe latte macchiato met flink veel caramelsiroop in mijn hand. In vergelijking met Jean Auguste voelt mijn eigen liefde voor koffie plots wat mager en ik vraag me af wat hij vindt van de koffie die ik hem gaf toen hij mijn studiootje in kwam. Tijd om het te vragen heb ik niet, hij vertelt enthousiast over zijn bedrijf: Abientoo Coffee.

“In een ontruimde woning, waar ik met mijn broer was, kwam ik vier oude koffiemachines tegen, Moccamasters. Ik was ervan overtuigd dat ik die wel op kon knappen, omdat mijn oma en ouders altijd al zo’n koffiemachine hadden, dus ik nam ze mee. Nadat ik ze had opgeknapt verkocht ik ze via Marktplaats. Ondertussen verkoop ik er gemiddeld 1 per week.”

Smaken herkennen

Jean Auguste vertelt vol enthousiasme hoever je kan gaan met filterkoffie: speciaal water, verschillende soorten maling en hoe mooi zacht filterkoffie kan zijn. Dan vertelt hij dat hij ondertussen makkelijk de smaken van koffie kan herkennen en lang niet alles lekker vindt. Hij nipt van mijn koffie en ik moet het vragen: weet hij welke koffie dit is? Jean Auguste neemt één slok en noemt direct het exacte merk, de bonen en de machine op. En nee, hij kon dit echt niet geweten hebben.

Als mijn shock weg is, beginnen we met de fotoshoot. Jean Auguste vertelt over zijn toekomst, terwijl hij continu van pose verandert — ongemakkelijk vindt hij het totaal niet. “Volgend jaar begin ik aan de Hogere Hotelschool. Ik wil later iets doen met koffie, of horeca…misschien iets met design meubelen.” Om zijn doelen te behalen heeft hij goed voorbeeld gehad van zijn ouders, die altijd gepassioneerd voor hun doel gingen. Wat Jean Auguste dan ook zal kiezen, dat hij vol passie zijn doel gaat bereiken weet ik zeker.

Ben je geïnteresseerd in een Moccamaster? Neem dan een kijkje op de website van Abientoo Coffee.

Oproep voor jong talent

Manon is een gediplomeerde portretfotograaf. Ze legt graag een connectie met de geportretteerde en vertelt door middel van een portret een dieper verhaal. Voor Apeldoorn Direct maakt ze momenteel een serie over Apeldoornse jongeren in tekst en beeld. Meer van haar werk is te vinden op www.bymanonvb.nl. Ben/ken jij een 15-25 jarige Apeldoorn die ook iets tofs doet? Stuur Manon een bericht om mee te doen aan de serie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!