Jong talent voor de lens: Kristien Buitenhuis, paaldanseres

Donderdag 24 februari 2022

Door Manon van Bochove

Portretfotograaf Manon van Bochove ontmoet jonge Apeldoorners met een bijzonder verhaal. Deze week: Kristien, de 15-jarige paaldanseres.

 

Ik heb aan boksen, bootcamp, paardrijden, zangles, musicalles, Zumba en gitaarles gedaan.

 

Kristien is nog maar 15, maar is altijd wel ergens druk mee. “Ik zit op school, in de derde van mavo op het Sprengelo. Verder doe ik aan reddingszwemmen, zit ik op scouting en ben ik iedere week 2,5 uur aan het paaldansen.” Ik ben nogal benieuwd hoe iemand op zo’n jonge leeftijd bij paaldansen terecht komt, omdat ik dat vooral ken als iets wat toch semi-sexy is, maar Kristien vertelt me dat het eigenlijk voornamelijk draait om kracht. “Op de camping had ik een vriendin die een paaldanswedstrijd had gezien. Dat ging echt om een theaterstuk, meer dans en kunstjes, en dat zag er gewoon heel cool uit. Toen gingen we filmpjes opzoeken en dan op een klimrek na doen. Het beeld van paaldansen is best wel volwassen, en niet voor een jong iemand. Toen opende een studio vlakbij. Ik ging samen met mijn moeder toch even kijken en daar bleek het veel meer om kracht te gaan. Je hebt veel huid nodig om goed te blijven hangen, dat verklaart de outfits, maar daar gaat het verder niet om. Het voelt alsof je vliegt als je in de paal hangt, daar word ik heel blij van.”

Optreden

Kristien heeft al ontzettend veel andere sporten geprobeerd, maar dit houdt ze al ruim 2,5 jaar vol. Haar opa, die mee is bij het interview, knikt trots als Kristien vertelt wat ze al allemaal heeft gedaan. We hebben het nog even over eventuele wedstrijden, maar daar moet je 18 jaar voor zijn. De sport an sich is volgens Kristien echt een aanrader: “Je wordt er heel sterk van, en het combineren van die kracht in een soort dans geeft je echt een gevoel van vliegen. Eens in het jaar maken we een theaterstuk, wat we dan laten zien aan al onze ouders, dat zijn altijd echt hele leuke momenten.”

Toekomst

Waar de gemiddelde 15-jarige een vrij abstract beeld van de toekomst heeft, heeft Kristien dat juist heel scherp. “Ik wil na de middelbare school graag naar de politieacademie, maar daar moet je 18 voor zijn. Daarom ga ik waarschijnlijk eerst een beveiligingsopleiding doen op Aventus. Dan wil ik waarschijnlijk rechercheur voor moordzaken worden. Dat vind ik interessant en dat is vol spanning, daar houd ik van.” Mijn mond valt nogal open van dit volledig uitgedachte antwoord, tot grote hilariteit van opa. Als ik vraag hoe Kristien dit heeft bedacht, is haar antwoord dat ze van spanning houdt en graag horror en documentaires kijkt over moordzaken. Ik ben benieuwd naar de toekomst van Kristien!

Wil je Kristien volgen? Ze is te vinden op Instagram.

Manon is een gediplomeerde portretfotograaf. Ze legt graag een connectie met de geportretteerde en vertelt door middel van een portret een dieper verhaal. Voor Apeldoorn Direct maakt ze momenteel een serie over Apeldoornse jongeren in tekst en beeld. Meer van haar werk is te vinden op www.bymanonvb.nl. Ben/ken jij een 15-25 jarige Apeldoorn die ook iets tofs doet? Stuur Manon een bericht om mee te doen aan de serie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!