Jong talent voor de lens: Vera Bosch, woonkamerassistente bij demente ouderen

Donderdag 13 januari 2022

Door Manon van Bochove

Portretfotograaf Manon van Bochove ontmoet jonge Apeldoorners met een bijzonder verhaal. Deze week: Vera Bosch, die op 17-jarige leeftijd woonkamerassistente is bij demente ouderen. 

 

“Alleen al even hun hand pakken, kan zoveel verschil maken.”

 

Vera’s moeder zet Vera bij mijn opgebouwde studio af in een oude, ronkende Eend. Ze vertelt me wat meer over haar moeder: “Mijn moeder is echt mijn voorbeeld. Zij heeft een eigen bedrijf, werkt heel hard en is daarnaast ook echt een hele leuke moeder. Ze is een echte powervrouw!” Haar moeder is ook direct de link met Vera haar interessante baan. “Mijn moeder is medisch pedicure. Zij heeft veel gewerkt in tehuizen, en ze vertelde dat mensen vaak eenzaam zijn. Ik ging een keer mee en op mijn 16e, direct na mijn slagen, heb ik zonder ervaring een open vacature gestuurd en werd ik aangenomen.” Op dit moment studeert Vera Sport en bewegen niveau 4 aan het Aventus, en geeft ze judoles aan kinderen van 3 t/m 12, maar ook het zorgen voor demente ouderen is ze blijven doen na haar vakantie.

Woonkamerassistente

Ze vertelt me dat ze op 2 huiskamers ‘staat’, met in elke huiskamer 6 demente ouderen. Daarnaast zijn er ook nog altijd 2 gediplomeerde zorgmedewerkers aanwezig. Het chaotische element vindt Vera juist heel leuk, omdat dit zorgt voor veel afwisseling in het werk en je veel verschillende dingen moet doen en snel moet kunnen handelen. Vera moest er wel aan wennen dat bewoners, door hun dementie, heel onverwachts kunnen zijn met hun emoties en in hun handelen, iets waardoor het soms moeilijk kan zijn om in te schatten hoe je het beste kan reageren.

Leerzaam

Als ik vraag wat Vera heeft geleerd door haar heftige baan op zo’n jonge leeftijd, geeft ze een heel mooi antwoord: “Ik ben er sneller volwassen door geworden omdat je heel verantwoordelijk moet zijn. Je zorgt voor mensen die zoveel ouder zijn. Ik vroeg aan iemand van 98, toen ik bijna jarig was, wat ik moest doen als ik 17 werd. Haar advies was: “meisje, ik zou lekker gaan feesten.” Ik merk enorm een generatieverschil, maar dat vind ik juist heel interessant. Sommige mensen zijn heel eenzaam, daar wil ik graag wat voor doen. Alleen al even hun hand pakken, kan zoveel verschil maken, ook al versta ik ze niet. Door dit werk wil ik in de toekomst ook iets doen wat echt impact kan maken op het leven van mensen.”

Positief effect

Over Vera haar laatste opmerking vraag ik natuurlijk even door, omdat ik benieuwd ben wat dat dan inhoudt en of dat altijd al een doel voor haar was. Ze vertelt me dat ze op 4-jarige leeftijd altijd ‘oploster’ wilde worden. Ook vertelt ze een stukje over haar jeugd, wat effect heeft gehad op haar toekomstdroom: “Ik heb vroeger zelf kinderfysio nodig gehad en vond de fysio altijd een hele fijne ervaring, terwijl het objectief een hele heftige ervaring was. Doordat de kinderfysiotherapeut zo’n fijn persoon was, heb ik dat als een fijne ervaring opgeslagen. Zo wil ik ook een positief effect hebben op mensen hun leven. Als ik moet kiezen tussen demente ouderen of kinderen, kan dat eigenlijk niet. Ik doe het nu allebei, ik zou het ook heel graag allebei willen blijven doen. Bij kinderen kan ik een positief effect hebben al in het begin van hun leven, wat ze meenemen, bij ouderen kan ik een fijne laatste ervaring geven.”

Wil je meer van Vera volgen? Je kunt haar vinden onder de Instagram naam @_v._e._r._a._

Manon is een gediplomeerde portretfotograaf. Ze legt graag een connectie met de geportretteerde en vertelt door middel van een portret een dieper verhaal. Voor Apeldoorn Direct maakt ze momenteel een serie over Apeldoornse jongeren in tekst en beeld. Meer van haar werk is te vinden op www.bymanonvb.nl. Ben/ken jij een 15-25 jarige Apeldoorn die ook iets tofs doet? Stuur Manon een bericht om mee te doen aan de serie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!