Jong talent voor de lens: Yaire, ex-docent en persoonlijke begeleider

Donderdag 10 februari 2022

Door Manon van Bochove

Portretfotograaf Manon van Bochove ontmoet jonge Apeldoorners met een bijzonder verhaal. Deze week: Yaire, ex-docent, gestart met de politieacademie en persoonlijk begeleider van Thijmen.  

 

“Thijmen kan zo genieten van kleine dingen, daarin is hij echt een voorbeeld voor mij.”

 

Eigenlijk wilde Yaire gaan reizen naar Australië, maar toen kwam corona. Alles was al geregeld voor vertrek. Omdat ze niet kon reizen, besloot ze om toch gewoon les te gaan geven na haar opleiding aan de Pabo. “Ik geef nu les in groep 1, en omdat ik hun eerste leerkracht ben in hun leven kan ik echt wat voor ze betekenen. Het werken met kinderen is heel leuk omdat ze zo spontaan en ongedwongen zijn. Het enige nadeel is als ze je leeftijd moeten raden: dat kan ergens tussen de 100 en 4 jaar eindigen.”

Thijmen

“Naast het lesgeven ben ik 1 dag in de week bij Thijmen. Thijmen is 17 en is verstandelijk beperkt. Toen ik op de pabo zat, was een vriendin ook 1 dag in de week zijn begeleider, zij vroeg of ik dat ook wilde doen. Ik vond dat echt niks voor mij, maar besloot toch kennis te maken. Er was meteen een klik, en ik besloot om het te gaan doen. Het is wisselend, hij heeft bijvoorbeeld moeite met lezen en schrijven, maar heeft wel de interesses van een puber van 17. Eigenlijk wisselt hij tussen de 6 en 17 jaar. We bakken vaak wat samen of gaan naar vrachtwagens kijken vanaf een viaduct.”

Toekomst

Vanaf 1 februari heeft Yaire haar leven ineens omgegooid: ze gaat dan naar de politieacademie. Eén van mijn voorbeelden op politiegebied is Lieke van @Liekeschrijft, ik vind het heel tof hoe zij haar leven deelt.

Yaire kan natuurlijk geen les meer geven, maar Thijmen opgeven, dat doet ze niet zomaar: “Ik wil zo lang als mogelijk wel 1 dag per week bij Thijmen blijven komen. Ik vind het werk heel mooi. Als we naar vrachtwagens kijken, dan wordt hij zo onwijs blij van zoiets kleins. Ik leer van hem om van kleine dingen te genieten. Hij is onwijs sociaal, dat moeilijk kunnen lezen en schrijven doet er dan helemaal niet toe. Mensen die iets hebben zijn niet eng, moeilijk of wat dan ook, je kan er net zo goed een gesprek mee voeren en het kunnen bijzondere mensen zijn.”

Wil je Yaire volgen? Ze is te vinden op Instagram onder de naam @yairexx.

Manon is een gediplomeerde portretfotograaf. Ze legt graag een connectie met de geportretteerde en vertelt door middel van een portret een dieper verhaal. Voor Apeldoorn Direct maakt ze momenteel een serie over Apeldoornse jongeren in tekst en beeld. Meer van haar werk is te vinden op www.bymanonvb.nl. Ben/ken jij een 15-25 jarige Apeldoorn die ook iets tofs doet? Stuur Manon een bericht om mee te doen aan de serie!

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!