Jongeren en seks

Zaterdag 15 januari 2011

Door apeldoornextra

Over seks praatte je ‘vroeger’ niet. Tegenwoordig is dat anders. Denk aan reclamespots. Ook kunnen jongeren met vragen anoniem terecht bij instanties als GGD Gelre-IJssel. Wat zijn de trends onder jongeren? Apeldoornextra zocht het uit.

De meestgestelde vragen over seks gaan vooral over ‘traditionele’ onderwerpen als je lichaam, liefde en relaties, voorbehoedmiddelen, soa’s en zwangerschap. Meer eigentijdse onderwerpen zijn zaken als vervelende seksuele ervaringen, cultuur, geloof en cyberseks (seks via internet). Bij GGD Gelre-IJssel krijgt men steeds meer vragen over grensoverschrijdend gedrag.

Er blijken nog veel fabels te leven. Zo denken velen dat de pil beschermt tegen soa’s. Ook over seks en het juist gebruiken van anticonceptiemiddelen is nog onvoldoende juiste kennis. Jongeren beginnen tegenwoordig eerder met seks dan voorheen. Seks begint voor de meesten met zoenen en wordt uiteindelijk opgebouwd naar geslachtsgemeenschap.

Homoseksualiteit
Over homoseksualiteit is men tegenwoordig steeds opener. Toch is het onder jongeren nog niet bepaald geaccepteerd. Als  twee meisjes met elkaar vrijen, wordt dat meer geaccepteerd dan wanneer twee jongens dat doen. Sommige jongeren zetten meteen een punt achter een vriendschap zetten als een vriend of vriendin homoseksueel blijkt te zijn.

Sekskennis
Algemene kennis van jongeren over seks kan beter. Zo weet een derde niet dat een meisje ook zwanger kan raken als een jongen niet klaarkomt.  De meeste voorlichting krijgen jongeren op school. Ook internet is een belangrijke informatiebron, het is ook een belangrijk medium waarmee jongeren contact leggen.
Jongeren kunnen bij de GGD Gelre-IJssel terecht voor al hun vragen over seks, anoniem en gratis. Er is een Soa-Sense spreekuur waar je terecht kunt met al je vragen of voor een soa-test. Condooms zijn bij heel voordelig te krijgen bij de balie, 10 stuks voor 1 euro. Kijk voor alle informatie op www.sense.info.

Meer feiten en fabels over seks? Lees de nieuwste ApeldoorNEXTra!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!