Kerst 2020: gezelligheid, ondanks alle maatregelen

Vrijdag 25 december 2020

Door Amrutha Mol

Dit jaar wordt kerst wel een beetje anders dan andere jaren. We kunnen het niet met een grote groep vrienden vieren of met de hele familie. Veel mensen vinden dit jammer en dat is natuurlijk begrijpelijk. Maar we doen ons best om er binnen de maatregelen een gezellig kerstfeest van te maken. Apeldoorn Direct was wel erg benieuwd wat jij doet tijdens deze kerstdagen en daarom vroegen wij je op Facebook wat je plannen zijn.

Rustige kerst

Dionne Haarman is een van de mensen die reageert op Facebook en zegt: “Wij gaan naar oma en koken daar voor haar en ons.” Jeannette van der Meij werkt in de zorg en heeft dus niet alle kerstdagen vrij: “Werken in de zorg, nachtzorg thuis.” Marion van Holten heeft geen spectaculaire plannen en zegt: “Een dag samen kokkerellen en één dag laten bezorgen. Geen volle tafel eten met onze kinderen, geen cadeautjes en geen spelletjesavond.” Lekker rustig aan doen dus. Zo vieren de meeste mensen dit jaar kerst. Ook Hendrik Hoenselaar doet deze kerst niet veel en zegt: “Ik ga niets doen met kerst.”

Commerciële dagen

Hans Wijering vindt dat kerst ook een stukje commercieel is gemaakt en zegt: “In kleine kring kerst vieren kan heel goed, is heel fijn. En zijn al die ‘kerstverplichtingen’ wel zo aangenaam? We ‘moeten’ nog naar die en die. Mijn vrouw en ik wonen niet samen. Met de kerstdagen zijn wij gewoon gezellig met zijn tweeën bij mijn vrouw, verder niemand. Er staat een kerstboom, er branden kaarsen. We koken wat lekkers. Mooie muziek, geen TV.”

Andere jaren zingt mijn vrouw met haar koor op kerstavond in de kerk, gaat hij verder.  “Dit jaar niet dus. Voor gezelligheid hebben wij de kerstdagen niet nodig: daarvoor hebben wij het hele jaar. Er wordt wat dat betreft teveel op de kerstdagen geleund: dat doet de commercie ons aan. Lief voor andere mensen zijn daar zijn de kerstdagen niet voor nodig, dat kan (nee: moet) het hele jaar.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!