Kerstsfeer bij het CBK

Zondag 8 november 2009

Door Gerrit Steenbergen

Zaterdagavond was er bij het CBK (voorheen kunstuitleen) de opening van een drietal kleine tentoonstellingen. Bij binnenkomst werd iedereen verrast door een glas glühwein en de kerstsfeer was meteen volop aanwezig.

Meest opvallend in de tentoonstelling was het werk van Sigrid Spier een Apeldoornse kunstenaar. Een werk dat verankerd is in oer-Hollandse tradities zowel in vorm als inhoud.

De uitvoering bestaat uit geknipt karton, eigenlijk bekend van de eeuwenoude knipseltraditie. Handvaardigheid pur sang maar op niveau uitgevoerd. De inhoud is nog verrassender, elementen uit de Nederlandse kunsthistorie spelen in het werk een belangrijke rol.

Zo vind er een verschuiving in het beeld plaats, zoals wie de kennen bij Escher, elementen met een Mondriaan achtig karakter zijn er te vinden. Tegelijkertijd is het een eigentijdse weergave van vormen van volkskunst, zoals je die over de hele wereld kan vinden. Gestileerde flora en fauna, maar ook levensbomen. Het is een stapje voorwaarts in de kunst.

Teleurstellend is het project 7. Zeven mensen hebben daar aan gewerkt, als het ware een collectief kunstwerk. Het is een constructie zoals we die kennen uit het Russische constructivisme, uitgevoerd met afvalmaterialen. Opgevuld met beelden waaronder video beelden. De samenhang met de constructie en de videobeelden is volstrekt afwezig. Het zou goed zijn als de dames zich nog een serieus met het constructivisme zouden bezig houden. Aan te raden is een bezoekje aan het Mayakovski Museum in Moskou. Allemaal eerder gedaan en beter.

Een onderdeel is wel grappig. De video over een luchtpomp, humoristisch met een Koefnoen achtig karakter, maar ook hier is het productioneel matig.

Deel werk Sigrid Spier

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?