Kies 3 maart meer vrouwen in de Raad

Zaterdag 27 februari 2010

Door ilona

In alle lagen van de politiek hebben we meer vrouwen nodig. En vooral in de lokale politiek. Dat vrouwen de helft van de bevolking uitmaken, zou alleen al voldoende reden zijn, maar er zijn er meer. Op het moment dat vrouwen toetreden in een tot dan toe mannenbolwerk zie je van alles veranderen. Minder haantjesgedrag, meer oor voor wat anderen te zeggen hebben, prettigere samenwerking, meer bereidheid tot praktische oplossingen en snellere en betere besluitvorming.

Komt dat dan alleen door wat die vrouwen doen of zeggen? Niet per se. Alleen al door hun aanwezigheid verandert de sfeer al. Vrouwen zijn emotioneler in de positieve zin van het woord. Zij hechten meer aan een goede sfeer, waarin het prettiger samenwerken is. Samenwerking is essentieel voor goede besluitvorming. Mannen gedragen zich anders in de aanwezigheid van vrouwen.

En hoe kom je dan aan die vrouwen in de politiek? Zou je zoals de PvdA streng moeten toezien dat er na elke heer een dame op de kieslijst staat? Vrouwen laten solliciteren op de functie van politicus dan? Dat is volgens mij geen goede oplossing. Niet alleen niet omdat die vrouwen de schijn tegen zich hebben om alleen op die plaats op de kieslijst te staan omdat ze vrouw zijn, maar ook omdat zij mogelijk om de verkeerde redenen gekozen hebben voor de politiek. Maar hoe dan wel? Door vrouwen actief te benaderen. Veel vrouwen zouden uit zichzelf niet denken aan een functie in de politiek. Vanwege het eerder genoemde haantjesgedrag, omdat ze er niet van houden zichzelf aan te prijzen om welke reden dan ook.

Wat ook zou kunnen helpen zijn actieve campagnes om vooral te kiezen op vrouwen op de kieslijst. Met de helft van de kiezers zou het mogelijk moeten zijn om meer vrouwen op de kieslijst met voorkeursstemmen in de gemeenteraad te krijgen. Nu het in het algemeen belang is dat er meer vrouwen in de politiek komen, zou het een goed idee geweest zijn als bij alle verkiezingen er vanuit de desbetreffende overheid een campagne was waarin kiezers opgeroepen werden vooral op vrouwen te gaan stemmen. Want het algemeen belang is duidelijk: Meer vrouwen in de politiek.

Daarom nu een oproep aan alle kiesgerechtigden. Maak gebruik van de mogelijkheid een voorkeurstem uit te brengen en stem bij de partij van uw voorkeur op een vrouw.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!