Kijk op de Wijk: De Badhuisweg

Vrijdag 10 december 2021

Door Jos Jansen of Lorkeers

Klopt helemaal deze naam, het badhuis is inderdaad weg en al wel vrij lang. In 1978 werd het pand gesloopt, het badhuis was echter al sinds 1971 niet meer in gebruik geweest. Misschien heb je het zelf nog meegemaakt of anders heb je vast wel de verhalen van anderen gehoord. Vroeger had praktisch niemand een badkamer. En dan? Ja, op zaterdag gingen de kinderen in de zinken teil. In de winter lekker voor de kachel en in de zomer? Als het kon zette moeder dan de teil buiten en ging je daar ‘in bad’. En de ouders? Die baadden zich natuurlijk niet in het bijzijn van de kinderen (tenminste bij ons thuis niet). Bij ons in het dorp was geen badhuis, dus ze wasten zich vast wel thuis….

Eigen handdoek en zeep

Mensen die zich niet thuis wilden of konden wassen gingen naar het badhuis. In Apeldoorn was zelfs keuze, want er waren 2 badhuizen. Namelijk aan de Hofstraat en een andere aan de Badhuisweg. Er moest voor het gebruik van het badhuis wel betaald worden. Ik hoorde eens dat het gebruik van het badhuis aan de Badhuisweg duurder was dan het badhuis aan de Hofstraat. Maar de mensen die mij dit vertelden wisten niet meer alle details. En of de herinnering van opa en oma aan die tijd nog klopten? Dat werd ook betwijfeld.

Vooral op zaterdag gingen mensen zich wassen in een badhuis. Je moest ook zelf een handdoek en zeep meebrengen. Namen gebruikers van het badhuis ook shampoo mee? Vast niet de gekleurde en geurige shampoo van tegenwoordig denk ik. Het water van het badhuis was afkomstig uit de (hoe kan het ook anders) Badhuisspreng. Die spreng loopt niet langs de Badhuisweg, maar in het midden van de Sprengenweg

Koude zwemles

In 1883 opende het badhuis zijn deuren. Enige tijd daarna, begin 1900, werd er ook een zweminrichting aangelegd. Gemengd zwemmen en zwemmen op zondag? Nee, dat kon natuurlijk nog niet in die tijd! Maar er kon gezwommen worden en natuurlijk werd er ook zwemles gegeven. Het water was niet verwarmd, dus vlak na het begin van het zwemseizoen, maar ook als het seizoen op zijn eind liep was het niet fijn om dan zwemles te krijgen… Ik heb nu wel wat verteld over de geschiedenis van het badhuis. Maar dan de Badhuisweg, die moet natuurlijk niet overslagen worden. Zelf vind ik het een mooie straat. Bijna 100 procent van de huizen zijn vrijstaand, op een enkele twee-onder-een-kap na. Een mooie straat met een mooie historische naam, niets mis mee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!