Kijk op de Wijk: De Heze

Vrijdag 5 juni 2020

Door Jos Jansen of Lorkeers

De uitleg van eerdere straatnamen uit deze serie kende ik nog uit mijn jeugd. Maar ‘Heze’? Nee… nooit van gehoord. Dus dan maar Googelen? Maar dat hielp me ook niet verder: ‘een dorp in Noord-Brabant’, ‘een ster uit het sterrenbeeld maagd’, ‘Een stadsprefectuur in Shandong’. Shandong is een stad aan de oostkust van China. Dat heeft toch allemaal niets met deze straat in een Apeldoornse wijk te maken?

Maar gelukkig ben ik via-via in het bezit gekomen van een document van Cor Tijink. Deze geeft een heel goede uitleg. In dat document gaat het eerst over de Haere: de oorspronkelijke betekenis was ‘met struikgewas begroeide heide’, dus met opslag van dennen en berken. Maar daarna komt de zin waar ik verder mee kwam: ‘Eenzelfde betekenis heeft Heeze, maar hier is een duidelijk verband met het woord heester”.

Woest en ledig land

Dus het heeft met heide, struikgewas en heesters te maken. Een heel logische uitleg, want in die buurt was in 1819 nog geen enkele straat te vinden. Wanneer je op kaarten uit die tijd kijkt staan er enkel streepjes om aan te geven: woest en ledig land.

Er werd in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw heel veel gesloopt en gebouwd in Apeldoorn. Maar in de wijk De Heeze bleef veel zoals het was. Ook een nieuw bestemmingsplan in 1975 veranderde de Heeze niet opzienbarend. Er verschenen wel nieuwe huizen in het straatbeeld. Maar gesloopt werd er gelukkig amper in deze straat.

Kookboek

In het Grote Apeldoorns Stadskookboek komt de wijk de Heeze natuurlijk ook aan bod. In het kookboek wordt gepleit voor meer eenheid in bestrating, soorten groen en straatmeubilair. Maar vindt je dat zelf ook nodig? Ik vind het mooi zoals het is: een stukje oud Apeldoorn ingeweven in een nieuwe omgeving. Een beetje van alles wat zonder dat het een rommeltje wordt. Het is, vind ik, een buurtje met een heel eigen karakter.

Dit was voorlopig de laatste blog over De Heeze. Maar waarover zal de volgende serie gaan? Het liefst natuurlijk een serie waarin typisch Apeldoornse dingen of Apeldoorners besproken kunnen worden. De keuze was niet zo heel lastig: personen uit de historie, niet geboren in Apeldoorn, maar toch met een band met Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!