Kijk op de Wijk: Helfrichstraat
Deze straat is eigenlijk niet te missen: een zijweg van de Nieuwstraat, ter hoogte van de inrit van de parkeergarage onder de Oranjerie. Maar wie was die Helfrich? Gelukkig is de straatnamencommissie deze keer vrij goed bezig geweest. Mijn conclusie: “het is in de Zeeheldenbuurt, dus het zal wel een zeeheld zijn” blijkt juist te zijn.
Ik kwam tot die conclusie “Zeeheld” door de omliggende straten: De Ruyterstraat, Trompstraat, van Galenstraat. Bijna allemaal zeehelden. Maar: Rustenburgstraat??. Als je daar op gaat googelen kom je tegen: wijk, herenhof, voormalig landgoed, dorp, herberg, pad, stad, gemeente en fort. Die dorpen, steden en gemeente liggen niet alleen in Nederland: ook Amerika en Afrika blijken een Rustenburg te hebben…. Vreemd, maar ja, toch doet die straatnamencommissie soms onverwachte dingen.
Helfrich is wel een heel onbekende zeeheld: ik moest echt ook hiervoor even googelen. En wat blijkt? Hij komt uit een heel andere tijd dan de drie genoemden: die leefden allemaal in de 17e eeuw. En Helfrich leefde van 1886 tot 1962. Hij leidde de Nederlandse Zeemacht in Indië in de Tweede Wereldoorlog. En blijkbaar deed hij uitstekend werk tegen de Japanners. Je krijgt tenslotte niet zo maar de bijnaam: “ship-a-day Helfrich”. Maar de strijdkrachten hielden het niet vol en moestn tenslotte toch capituleren. Helfrich ging in 1948 met pensioen.
Maar dan nu de Helfrichstraat zelf. Wat voor straat die Helfrichstraat is? Momenteel, oktober 2022, vallen vooral bouwwerkzaamheden op: aan de linkerkant van de straat (vanaf de Nieuwstraat komend). Bouwwerkzaamheden aan appartementen die horen bij “Brinkhof” waarvan het hoofdgebouw aan de Brinklaan staat. Aan de overkant van de “Brinkhof” staan appartementen die er langer staan: uit de jaren ’80 en ’90. En die beide complexen worden gescheiden door een grasveldje omgeven door een haag.
Maar dan….…. wat zie je aan het eind van de Helfrichstraat aan de linkerkant? Wat is dat voor vreemd bouwwerk? Ziet er een beetje uit als een grote ventilatieschacht. En dat was het ook. Via deze schacht werd lucht aangevoerd voor de atoomschuilkelder. Deze schuilkelder was bereikbaar via de Rustenburgstraat. Er was een ingang via de parkeergaragedeur met opschrift “Brinkhof” aan die straat. Die schuilkelder is al geruime tijd niet meer in gebruik, maar de ventilatieschacht is er nog steeds.
Een erg rustig straatje is het: in het centrum, geen doorgaande weg maar wel lekker dicht bij de winkels en Caterplein: dus vast erg geliefd om te wonen!