Kijk op de Wijk: Kerklaan

Vrijdag 11 juni 2021

Door Jos Jansen of Lorkeers

Zoals meer straten onderging ook deze een naamsverandering. Vroeger heette deze laan ‘Kerkpad’, dit pad leidden tenslotte naar de Mariakerk die zich toen nog op het huidige Raadhuisplein bevond. Zoals ik in de blog over de Stationsstraat al noemde; vanaf 1876 kwam de Parkenbuurt tot ontwikkeling. En wanneer je in een mooie villa woont: dan accepteer je toch niet dat deze aan een pad ligt? Dat is toch niet echt chique nietwaar? Dus dat pad moest echt een nieuwe naam krijgen. Kerklaan ligt dan wel voor de hand, toch? Hoewel… de kerk waar het pad naar toe leidde was er in 1911/1912 toen deze naamsverandering werd doorgevoerd al lang niet meer.

Villa’s

Zat ik vorige maand nog te mopperen op de huizen langs de Stationsstraat: hier is dat helemaal niet aan de orde. Er staan hier echt mooi villa’s. Wanneer ik als stadsgids hier loop noem ik steeds “het stadskasteel”. Vroeger woonde daar de weduwe von Zeppelin, tegenwoordig is het in gebruik bij uitvaartcentrum Boxtart DELA. En dan “het stadspaleis”: het prachtige pand op Kerklaan 29/31. Vroeger één woonhuis van de arts Briet van Sanatorium Boschrust aan de Loolaan. Tegenwoordig is het gesplitst in 2 delen. Zelf vindt ik dit het mooiste gebouw van de Kerklaan.

Slopen

De Parkenbuurt is een rijksbeschermd stadsgezicht. Dus ik dacht: “Er mag niets veranderen aan de gebouwen in zo’n mooie buurt”. Maar wie schetst mijn verbazing dat ik begin dit jaar vernam dat Kerklaan 45 gesloopt gaat worden en vervangen zal worden door nieuwbouw. Gelukkig niet een vreselijk lelijk pand maar het heeft toch net niet de charme van het huidige gebouw. Er wordt nog wel tegen geprotesteerd. Maar ik vrees met grote vreze: tevergeefs. Is dit het begin van een teloorgang van de prachtige wijk? Laten we hopen van niet! Want dat zou toch echt dood- en doodzonde zijn hoor!

Stadsgezicht

Ik liep 2 jaar geleden met gasten uit Arnhem een ronde door Apeldoorn. Volgens hen was onze mooie stad maar een “dorp met weinig mooie gebouwen”. Maar toen ik ze meenam vanaf Marialust naar het Oranjepark vielen hun monden open: “Wat een pracht, wat een mooie gebouwen: echt nog mooier dan Arnhem.” En dat wil wat zeggen voor echte Arnhemmers hoor! Laten we hopen dat het bij een eenmalige ingreep blijft en deze mooie buurt haar prachtige gebouwen zal behouden. Want elke aantasting van dit rijksbeschermd stadsgezicht moet toch voorkomen worden!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!