Kijk op de Wijk: Zwanenplein-Zwanenweg

Vrijdag 4 mei 2018

Door Jos Jansen of Lorkeers

Zoals ik in de vorige blog al aankondigde een overstap van vier- naar tweepotige dieren. Voor het onderwerp kom je dan al snel uit bij vogels. Maar waarom begint deze reeks bij de Z? Nee, het is niet omdat de schrijver altijd tegendraads is en het net anders wil doen dan verwacht. Het is echt helemaal historisch verantwoord om bij de Z te beginnen.

De Apeldoornse woningbouwverenging “De Goede Woning” begon namelijk in 1917 aan het Zwanenplein met de eerste sociale woningbouw in Apeldoorn. De Goede Woning was in 1915 opgericht met als medeoprichter mede Alexander van Brero. Dhr. Van Brero was behalve zeepfabrikant ook heel sociaal bewogen. Zo was hij heel actief binnen het Leger des Heils. Een druk baasje dus: hij komt vast nog weer terug in latere blogs.

Maar waarom staat boven het artikel nu “Zwanenplein – Zwanenweg”? Ook dat is eenvoudig: het Zwanenplein bestaat niet meer: de naam Zwanenplein werd later veranderd in Zwanenweg. Maar wanneer dat nou plaats vond? Ik heb het helaas niet kunnen vinden…: ik zag wel op de site van CODA dat het Zwanenplein in 1980 nog genoemd werd in officiële stukken. Dus wie het weet mag het zeggen!

Maar ik ga toch nog even terug naar “Zwanenplein”. Wat was er voordat het plein er was? “Niets” is te kort door de bocht: er was natuurlijk wel iets op die plek. Er lag in die tijd nog een enk: boerengrond dus. Maar ja: de industrie in Apeldoorn groeide: zeepfabriek “De Haas en van Brero”, Talens, Nedcos en ook de Apeldoornse Nettenfabriek voorzagen velen van werk. En die arbeiders moesten natuurlijk op een nette manier gehuisvest worden: vandaar ook die oprichting van de “Goede Woning”. En die begon dus, zoals al genoemd in 1915, aan het begin van de eerste wereldoorlog, met de bouw van woningen in Apeldoorn Zuid.

Voorlopig blijf ik nog wel even in de Vogelbuurt. Ik zal heus niet alle straten bespreken: dan duurt de reeks wel erg lang. Hoe lang deze reeks gaat duren? Nog geen idee: tot het gaat vervelen: dan stap ik weer over op een ander onderwerp!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!