Kinderboekenweek 2023 in Apeldoorn

Maandag 2 oktober 2023

Door Tristan Zandstra

Het is weer tijd voor de Kinderboekenweek, een week waarin aandacht wordt gegeven aan de leesvaardigheden van kinderen. En ook om het lezen weer populair te maken binnen de jeugd. Kinderen lezen namelijk steeds minder, terwijl lezen wel erg belangrijk is voor de ontwikkeling. Dit jaar is er in Apeldoorn op verschillende plekken iets te doen. Vele schrijvers en illustratoren zijn aanwezig, om kinderen te inspireren om meer te gaan lezen.

Leesvaardigheden

Kinderen lezen dus steeds minder en slechter, melde NOS in 2019. Kinderen kijken nu meer tv, spelen veel videogames en zitten urenlang op social media. Ondanks dat lezen hier af en toe voorkomt, is dat niet genoeg en niet hetzelfde als het lezen van een boek. Door middel van de Kinderboekenweek moet het aantal kinderen dat leest weer toenemen, zodat de leesvaardigheid van kinderen verbeterd.

Kinderboekenweek

Op verschillende plekken in het hele land wordt de Kinderboekenweek op diverse manieren georganiseerd, schrijvers kunnen voorlichtingen geven, er kunnen interactieve lessen/activiteiten worden georganiseerd en nog veel meer. Ook in Apeldoorn staan er meerdere dingen op de planning.

Agenda Boekenweek Apeldoorn

In de Teresiakerk vindt een expositie van kinderillustraties plaats. De illustraties gaan over veranderingen in voormalige ziekenhuizen. De expositie vindt plaats in de weekenden van 30 september en 1 oktober en het weekend van 7 & 8 oktober. Van 13.00 tot 17.00.

Marathon

Boekhandel Broekhuis krijgt bezoek van verschillende schrijvers en illustratoren, ook zijn er verschillende activiteiten. Op zaterdag 7 oktober vindt de Apeldoornse Kinderboekenweekmarathon plaats in de winkel, met auteurs zoals Angelique van Dam, Miriam Bruijstens en Steve L’Homme. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Prinses Arabella

Paleis Het Loo zal bezoek krijgen van schrijver en illustrator Mylo Freeman. Zij zal, 14 en 15 oktober om 11.00, 12.00 en 13.00 uur, voorlezen uit haar eigen boek ‘Prinses Arabella’. Neem voor meer informatie een kijkje op de site van Paleis Het Loo.

MaakMiddagen

Op 14 en 15 oktober kan je om 11.00, 12.00 en 13.00 bij de voorlezingen aanwezig zijn.
Bij CODA vinden de meeste activiteiten plaats, zoals meerdere MaakMiddagen of een boeklancering. Maar ook komen er verschillende schrijvers en illustratoren naar CODA, zoals Peter Faber, die een vertelvoorstelling gaat doen over het boek Spinder dat in 2012 de gouden griffel gewonnen heeft.

Meer informatie over het programma kan je vinden op de website van CODA.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!