‘Kopje koffie’ op Zwitsalterrein leidt tot noodverordening

Vrijdag 29 januari 2021

Door Redactie

Archief Apeldoorn Direct

Het leek een demonstratie tegen de coronamaatregelen te worden komende zondag, 31 januari, op het Zwitsalterrein. Maar die is ingetrokken en nu roept de organisatie op om zondag van 14.00 tot 16.00 uur ‘een kopje koffie’ te komen drinken op het Zwitsalterrein. Wat er ook gaat gebeuren, de burgemeester heeft het zekere voor het onzekere genomen: er geldt vanaf zaterdagavond 21.00 uur tot en met maandagochtend 04.30 uur een noodverordening in Apeldoorn.

Voorkomen van ellende

Dat klinkt heftig, maar houdt vooral in dat de politie sneller kan en mag optreden mocht de boel wel uit de hand lopen. De burgemeester gaf gisteravond, donderdag 28 januari, tijdens een vergadering over de veiligheid in Apeldoorn aan dat hij het belangrijk vindt dat de politie kan ingrijpen, kijkende naar alles wat er in het hele land is gebeurd rond het invoeren van onder meer de avondklok. In bijvoorbeeld Den Bosch werden er onder meer winkels vernield en het stationsplein in Eindhoven zag er er even uit als een oorlogsgebied, net als Urk.

In de oproep van de organisatie van het ‘kopje koffie’ staat: “Neem koffie mee en een snack, dan maken we er een Romeovrije middag van. Als de Romeo’s daar ook komen, wijs ze dan aan en neem er afstand van. Laat je niet uitdagen om mee te doen. We drinken koffie en dat doen we massaal.” Ook vragen ze of bezoekers hun kinderen, de hond, een bal en een frisbee mee willen nemen en bloemen voor elkaar. Mocht je je overigens afvragen wat Romeo’s zijn; dat zijn undercoveragenten in burger die zich in een menigte begeven en ingrijpen als dat nodig is. Maar als alles klopt wat er aangekondigd is, dan staan er zondag allemaal mensen koffie en warme chocolademelk te drinken op het Zwitsalterrein, met een koekje in de hand.

Schandalig

Op de Facebookpagina van de organisatie staat dat zij niet voor het geweld zijn van de afgelopen week. “Op 31/1 wil men koffie drinken op 8 plaatsen in Nederland. Op 7/2 wil men koffie drinken in 14 steden in Nederland. En toen brak de hel los. Een klein percentage van de bevolking wil en gaat rellen. Rellen en plunderen. Schandalig! Schaam je kapot! Maar daar waar bijvoorbeeld ook bij voetbal de goede onder de kwade moeten lijden is dat ook hier het geval.” Naar aanleiding van een bericht in de media over dat het ‘koffiedrinken’ in Apeldoorn mag doorgaan, reageert de organisatie dan ook: “Hier kan burgemeester Halsema van Amsterdam een voorbeeld aannemen! Koffie zonder geweld, Apeldoorn succes!”

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er komen ‘koffiedrinken’ zondag op het Zwitsalterrein. Wel hebben zo’n 100 mensen al aangegeven dat ze willen komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!