Krap aanbod Apeldoornse woningmarkt

Dinsdag 18 juli 2023

Door Redactie

Het scoren van een woning in Apeldoorn is geen gemakkelijke opgave. De lokale woningmarkt is totaal niet in balans, zo schrijft de Stentor aan de hand van statistieken van het NVM. Er is minder keuze en de biedingen komen gemiddeld een stuk boven de vraagprijs uit.

Omslag

De laatste drie maanden was er in de regio Veluwe een gemiddelde prijsdaling van 1,1% voor huizen in vergelijking met de aangegeven verkoopprijs. Echter, potentiële kopers vonden zichzelf steeds vaker in de positie om boven de vraagprijs te moeten bieden om de koop te sluiten. Dit verschijnsel leek te verdwijnen, maar is nu toch weer prominent aanwezig. In het eerste kwartaal van dit jaar werd in 25 procent van de gevallen overboden, in de laatste drie maanden steeg dit naar 33 procent.

450.000 euro

De regio Veluwe omvat de gemeenten Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Scherpenzeel, Voorst en Wageningen. Vergeleken met een jaar geleden zakte de gemiddelde verkoopprijs met 7,6 procent naar 450.000 euro. Dit lijkt voornamelijk het resultaat van de al langer aanhoudende daling. Die trend is voorbij. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar is er sprake van een lichte stijging.

Strakker

In de regio Veluwe zijn 1598 woningen van eigenaar gewisseld. Ondanks dat het beschikbare aanbod met 34,7 procent steeg tot 1443 woningen, is de woningmarkt nu nog iets ‘strakker’ dan begin dit jaar. Makelaars hanteren deze term wanneer potentiële kopers weinig opties hebben. Potentiële kopers hebben minder opties dan gewenst.

Apeldoorn

In de gemeente Apeldoorn zijn in de afgelopen drie maanden 424 huizen op de markt gebracht, bijna een derde minder dan in dezelfde periode een jaar terug. 400 huizen werden daadwerkelijk verkocht. De gemiddelde prijs die momenteel voor een huis in Apeldoorn wordt betaald is 393.000 euro, dit is meer dan 10 procent minder dan begin dit jaar. In Apeldoorn werd in 21 procent van de gevallen meer betaald dan de vraagprijs. De gemiddelde verkoopperiode voor een woning hier was 49 dagen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!