Kunst en ambacht op Open Monumentendagen

Donderdag 10 september 2015

Door Redactie

De landelijke Open Monumentendagen hebben traditiegetrouw plaats in het tweede weekeinde van september. Het thema dit jaar is ‘Kunst & Ambacht’ en dit is door het Apeldoornse organisatiecomité verwerkt in een boeiend en gevarieerd programma. Op zaterdag 12 en zondag 13 september worden niet alleen architectuur van monumentale woningen en historische gebouwen uitgelicht, maar er is ook volop aandacht voor andere kunstvormen en ambachten.

De Open Monumentendagen worden onder auspiciën van Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn voor de 29e keer georganiseerd door de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM), de gemeente Apeldoorn en CODA, met medewerking van partners van het Erfgoedplatform Apeldoorn en – niet in de laatste plaats – met medewerking van tientallen enthousiaste vrijwilligers die als gastvrouw of -heer optreden bij de opengestelde locaties.

De component Kunst concentreert zich zaterdag op het fabriekscomplex van Royal Talens aan de Sophialaan. Iedereen die altijd al eens een kijkje heeft willen nemen in een verffabriek, is alleen die dag tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom. Na de officiële opening van deze editie van de Open Monumentendagen door burgemeester John Berends, kunnen bezoekers niet alleen ontdekken hoe kunstenaarsverf wordt gemaakt maar ook tot leven komt.

Zowel zaterdag als zondag krijgt de component Ambacht onder andere alle ruimte bij Zwitsal Apeldoorn (Vlijtseweg) en bij de voormalige Ambachtsschool (Molenstraat). Daarnaast zetten in Apeldoorn ook de volgende locaties hun deuren wagenwijd open voor het publiek: het Ketelhuis aan de Veldhuisstraat, de Fotovakschool op het terrein van de Nettenfabriek, de Open Hofkerk aan de Boerhaavestraat (alleen zaterdag), de Vrijmetselaarsloge aan de Mr. van Hasseltlaan, Villa Vredenoord aan de Oranjelaan, CODA aan de Vosselmanstraat, de Sociëteit aan de Kerklaan, het Achterom aan de Mariastraat, muziekinstrumentbouwers Kobald Piano’s aan de Asselsestraat en Hans de Louter aan de Arnhemseweg en het voormalig complex Avondzon aan het Ibisplein (alleen zaterdag). Ook in Hoenderloo en Radio Kootwijk is van alles te zien, doen en beleven rondom Kunst & Ambacht.

In het programma is ook een (fiets)route opgenomen langs verschillende Wegerif-locaties, waarvan sommige ook (gedeeltelijk) opengesteld zijn. De Apeldoornse familie Wegerif, van huis uit aannemers en architecten, was rond 1900 de voortrekker van de van oorsprong Engelse kunststroming Arts & Crafts (Kunst & Ambacht) in Apeldoorn. Naast deze Wegerif- route zijn er diverse wandelingen onder leiding van gidsen, onder andere langs kunst in de openbare ruimte (Wilhelminaring) en door de Metaalbuurt in Apeldoorn Zuid. Speciaal voor kinderen is er de routeapp ‘TOURtoDO 055’ waarin ook allerlei leuke opdrachten verwerkt zijn.

Het volledige programma is te vinden op de website www.monumentendagenapeldoorn.nl. Het laatste nieuws is ook te volgen via Facebook (www.facebook.com/openmonumentendag.apeldoorn) en Twitter (@OMD055).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!