Kunstproject langs Kanaal Zuid

Donderdag 27 juli 2023

Door Ben Eggermont

Langs Kanaal Zuid, tussen de Marchantstraat en de Matenpoort, werkt de Apeldoornse kunstenaar Stephan Peters aan een kunstproject in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Het gaat om vier schilderingen waarvan de schilder er al 2 heeft voltooid.

Een hommage aan de Kalkbranderij Salomons

Op de kademuur, waar in het verleden de schepen hun schelpenlast losten bij de Kalkbranderij Salomons (schuin tegenover de Euro Patisserie), brengt Stephan gebruik makend van verschillende symbolen en kleuren het bestaan van de branderij weer tot leven.

Visschilderingen

Voor de andere drie schilderingen liet Stephan zich inspireren door de onderwaterwereld. Een voorbeeld daarvan is als foto aan dit bericht toegevoegd, de rest is op dit moment nog in nevelen gehuld. Daarover wil Stephan nog wel  het volgende kwijt: “Over de vissen: Door mythische vuurspuwende  “Hertvissen” uit het  water van het Apeldoorns  kanaal te laten opspringen, hoop ik de verbeeldingskracht van de kijker, van jong tot oud, te prikkelen. De betekenis hiervan laat ik aan de kijker over.”

De toelichting van de gemeente Apeldoorn

Het Apeldoorns Kanaal heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad. Dankzij het kanaal werd Apeldoorn beter bereikbaar, trokken industrieën naar de stad en kon het uitgroeien tot de stad die het vandaag de dag is. Met de kunstwerken van Peters wil de gemeente de verhalen over het kanaal tot leven brengen en voor iedereen zichtbaar maken.

Het Grote Verhaal van Apeldoorn

Dit kunstschilderingenproject maakt onderdeel uit van Het Grote Verhaal van Apeldoorn. Kijk voor meer informatie over de geschiedenis van het kanaal op de Het grote verhaal van Apeldoorn.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!