Laat voor iedereen de jaarwisseling een feest zijn

Donderdag 20 december 2018

Door Redactie

Peter Vroon

Op de foto van vlnr: de initiatiefnemers van de campagne: Robert van Vliet (D66 Apeldoorn), Antoon Huigens (GemeenteBelangen Apeldoorn), Arjan Steenbeek (Lokaal Apeldoorn), Philip de Groot (50PLUS), Rachel Gasper-Rothengatter (GroenLinks).

Apeldoorners zijn verdeeld in hun mening over vuurwerk. Dat blijkt uit een recente enquête van De Stentor. De één vindt het prachtig om naar te kijken of om zelf af te steken, de ander ervaart er overlast van of vreest voor het welzijn van zijn huisdier. Op 8 november haalde een motie over vrijwillige vuurwerkzones in de Gemeenteraad in Apeldoorn het net niet (20 tegen, 19 voor). Gesteund door zoveel positieve reacties heeft een aantal politieke partijen besloten zelf een campagne te starten richting de komende jaarwisseling. Deze bestaat uit onder meer uit een posteractie in het huis-aan-huis-blad de Stedendriehoek.

Ga met elkaar in gesprek over waar je in de buurt wel of geen vuurwerk afschiet

De partijen (D66, GroenLinks, GemeenteBelangen, 50PLUS en Lokaal Apeldoorn) willen graag dat iedere Apeldoorner een fijne jaarwisseling heeft, met of zonder vuurwerk. Daarom starten zij voor de jaarwisseling 2018-2019 met een experiment om vrijwillige vuurwerkvrije zones te promoten. De boodschap van de campagne is aan de inwoners: „Ga met elkaar in gesprek over waar je in de buurt wel of geen vuurwerk afschiet”. Doel is om bewustwording te creëren dat veel mensen overlast van vuurwerk ervaren en dat je daar rekening mee kunt houden. We moedigen bewoners aan om afspraken met elkaar maken over het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Ga jij ook het gesprek aan? Haal dan de poster uit de Stedendriehoek en hang hem op in je vuurwerkvrije straat, buurt, speeltuin of plein. Ontvang je geen Stedendriehoek? Download de poster dan, en deel deze op social media in bijvoorbeeld buurt- of wijkgroepen.

Download de poster hier

Hoe werkt het?

Je kunt als initiatiefnemer zelf een poster ophangen of bij je buren inventariseren om dat samen te doen. Of overleg in de buurt of er steun is voor een vuurwerkvrije zone in je straat of voor bijvoorbeeld een specifiek plein of speeltuintje. Maak met elkaar afspraken waar iedereen zich in kan vinden. Houd ook rekening met buren die wél graag vuurwerk willen afsteken. Hierna vind je een aantal tips om hierover het gesprek aan te gaan en wat je kunt doen om gezamenlijk een middenweg te vinden. Let op: alle afspraken die je maakt in je buurt moeten wel in lijn zijn met bestaande regelgeving. De toegestane afsteektijden zijn in Nederland van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Daarbuiten is het afsteken van vuurwerk hoe dan ook verboden.

Houd ook rekening met buren die wél graag vuurwerk willen afsteken

Onderzoek

De vuurwerkvrije zone is een initiatief voor en door bewoners. De gemeente heeft geen handhavende rol. Een aantal politieke partijen en maatschappelijke organisaties ondersteunt het initiatief met posters. Onder meer Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen (voormalig Loo-erf) en de Dierenbescherming ondersteunen de actie voor vrijwillige vuurwerkvrije zones. De Dierenbescherming is gestart met een actie om mensen erop te wijzen wat voor stress het afsteken van vuurwerk voor dieren betekent.

Op 6 december jl. heeft de Gemeenteraad, via een motie, de gemeente gevraagd onderzoek te doen onder Apeldoorners naar vuurwerkvrije zones. Dit onderzoek zal op buurtniveau plaatsvinden in de maanden januari en februari 2019. Met jouw reactie gaat het onderzoeksteam aan de slag.

Jouw reactie op de vuurwerkcampagne

Wat vind jij van dit initiatief? Laat je reactie achter over de campagne voor vrijwillige vuurwerkvrije zones in Apeldoorn.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Interessante Links:

Tips vrijwillige vuurwerkvrije zones

  • Zorg voor een duidelijke afbakening.
  • Beperk het gebied tot (een deel van) je eigen straat of een plein, parkje of speeltuin in je buurt.
  • Zorg voor draagvlak bij je buren, houd rekening met buren die er anders instaan.
  • Betrek buurtpreventie, buurtappgroepen of andere bewonersgroepen bij de gemaakte afspraken. Zo is iedereen hiervan op de hoogte.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!