Leef brengt primeur met menukaart vol halve porties

Vrijdag 30 maart 2018

Door David Levie

In Spanje weten ze het al jaren. Het verschil tussen tapas, media raciones en raciones. Want tussen een hartig hapje  (tapa) en een hele portie (racion)  is de media recion (halve portie) in het land van de zon een veel gevraagde oplossing voor de stille trek. Wie niet veel van hetzelfde wil, kan ook twee verschillende media raciones bestellen. Niemand die daar vreemd van opkijkt.

Tot voor kort was de halve portie in de Lage Landen een zeldzaamheid. Maar dat waren de champignon en de pizza ook voordat we als ingezetenen van de welvaartsstaat massaal op reis gingen. Dat grensoverschrijdende gedrag heeft ons eetpatroon drastisch gewijzigd. Buitenlandse restaurants zijn door het hele land als paddenstoelen uit de grond geschoten. Met ‘’de Chinees’’ als verre voorloper.

De tapa kennen we al jaren, nu is de halve portie oftewel de media racion aan de beurt. In Apeldoorn duurt het altijd wat langer dan in vergelijkbare grotere steden, maar ‘’Leef, eten en drinken’’  aan de rand van het Caterplein heeft de handschoen opgepakt. De kaart is volledig veranderd. De gebroeders Gerlof en Bernd van den Heuvel houden niet van halve maatregelen, maar wel van een keuzemenu dat uit dertig gerechten van een halve portie bestaat. Netjes verdeeld over tien voorgerechten (4,50), evenzovele hoofdgerechten (8,50) en tien nagerechten (4,50). Gemiddeld zo leren de eerste weken kiest de gast voor vijf verschillende gerechtjes. ,,Er zijn mensen die genoeg  hebben aan drie voorgerechten en een nagerecht’’, zegt Bernd van den Heuvel. ..Maar de wat grotere eter bestelt in totaal zes gerechten. Meer of minder kan ook, alle  variaties zijn mogelijk. En dat maakt het leuk om aan tafel te delen. Dat zie je ook steeds meer gebeuren.’’

Behoudend

Leef, eten en drinken mag dan in zijn voor wat nieuws, de kaart is net zo behoudend als Apeldoorn. Een stad van veel volgers en weinig trendsetters. Culinair vertaald: gewoon goed eten, niet al te veel fratsen en dat ook nog eens tegen een aantrekkelijke prijs. Verwacht dan ook op de nieuwe kaart geen al te grote bijzonderheden. Maar wel de vertrouwde carpaccio, de geitenkaas en champignon in bierbeslag bij de voorgerechten en als hoofdgerecht de biefstuk, zalmfilet en varkenshaas.  Om de maaltijd te besluiten zijn  er onder meer de crème brûlée en chocoladetaart.

De kaart verandert wel om de zoveel maanden. Zo prijkt er nu asperge met Italiaanse ham en Parmezaan op de kaart. Een frivoliteit die navolging verdient. En de Chef’s Pie (limoen, room en korstje) maakt ook nieuwsgierig. Vegetariërs komen er aan hun trekken, net zo als mensen die een dieet moeten volgen Met pictogrammetjes staat alles op de kaart vermeld. Van gluten tot noten en zwaveldioxide.

Uiteraard is er een categorie die niets van vernieuwing wil weten. Laat staan van halve porties. Plateservice biedt soelaas. Het beperkt zich tot kipsaté  tot spareribs. Tegen betaling van 13,50 geflankeerd door friet, salade en mayonaise. Voor de overige gasten geldt: friet met mayo, salade, brood (met tapenade) bijbestellen à raison van 3,50 euro.

www.leefetenendrinken.nl/apeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!