1-2’tje: Let’s Dance, Jook

Vrijdag 15 januari 2016

Door Peter Vroon

Amber de Wolde

Zondag kocht ik online een kaartje om naar David Bowie zijn expo te gaan en maandag kwam het nieuws dat hij was overleden. Een waar kunstenaar bij leven en dood heeft ook in Apeldoorn zijn sporen nagelaten. Jook, ik ben opgegroeid in de tijd van Ziggy Stardust. Extravagante kleding en grote plateauzolen. En ja, ik liep daarmee op de Hoofdstraat begin 1972. Rood satijn en zilveren laarzen. In het tijdsbeeld van toen niet alledaags. Bowie heeft in muziek en mode de mode opgerekt tussen man en vrouw en het anders zijn als mens goed neergezet.

China Girl nog zo’n mooi nummer uit 1977, uitgebracht in 1983. Dit door samenwerking met Iggy Pop. Maar ook het jaar van de ambtenarenstaking, de ontvoering van Heineken, Lubbers die de politiek teisterde, de introductie van de eerste mobiele telefoon, de RSV-enquête . Ook Let’s Dance was van datzelfde jaar.

Ook in Apeldoorn liepen in 1993 mensen warm voor Bowie. Hoewel Apeldoorn in 1983 nog een heel braaf dorp was waarin niet veel gebeurde.

Acceptatie en tolerantie heeft Bowie wel goed neergezet in de kunst en cultuur. Dat is de vraag nu ook in 2015: zijn we tolerant en accepteren we de ander.

Gaan we aan de haal met ‘knuffel Syriërs'” om sier te maken of gaan we echt het aan het werk in Apeldoorn om de verborgen armoede weg te halen. Geven we straks echt woningen aan ontheemden en hoe gaan we om in Apeldoorn met andersdenkenden?

Wordt Apeldoorn de nieuwe ‘Gay en Transgender City’ van Europa. Zeggen we tegen anders uitziende mensen ‘Lets Dance’?

Ik bedoel eigenlijk te zeggen dat Bowie een boodschap had en heeft om je te blijven vernieuwen in elke periode zodat er weer mooie nieuwe dingen kunnen ontstaan.

Dat was in 1972 zo, maar ook in 2016.

44 jaar lang de invloed van Bowie op het denken en doen in Apeldoorn. Het blijft actueel om de grenzen op de rekken en anders uitziende en denkende mensen te accepteren.

O ja, komend weekend hebben we daar het eerste voorproefje van; de demonstratie van Pegida.

Maar ook na zondag kunnen we tegen elkaar zeggen ‘Lets dance’. Put on your dancing shoes. Er is leven na Pegida. Let’s Dance, Jook.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!