Licentie naar RTV Apeldoorn

Vrijdag 17 december 2010

Door Niels Kater

foto: Max Dammers

De kogel is eindelijk door de kerk: De licentie voor de lokale omroep gaat “gewoon” naar RTV Apeldoorn. Vandaag heeft de gemeente de beslissing genomen. Wel is er bijna unaniem (alleen de VVD en SGP stemden tegen) een motie aangenomen van GroenLinks. In die motie roepen de partijen de Stichting RTV op om toch te gaan samenwerken met Apeldoorn Direct.

Maar die motie heeft meer een symbolische functie. Wettelijk gezien mag de gemeente namelijk helemaal geen eisen stellen aan een lokale omroep. Dat bevestigt de OLON, het overkoepelend orgaan voor lokale omroepen. “Er mag hooguit door de gemeente gekeken worden of een omroep financieel nog gezond is, maar dat is het. Verdere eisen zijn uit den boze. Voorwaarden aan een subsidie stellen mag niet, een lokale omroep moet onafhankelijk zijn van de gemeente.”, aldus de OLON.

Dat verhaal wordt bevestigd door het Commissariaat van de Media. “De subsidie komt uit Den Haag en bedraagt 1,30 euro per huishouden. Daar mag de gemeente Apeldoorn niet aan zitten. Alleen als er extra subsidie wordt gegeven door de gemeente zelf, dan mogen daar wel voorwaarden aan verbonden worden.”, aldus het Commissariaat.

Extra geld loopt Stichting RTV overigens mis. In eerste instantie was er voor komend jaar een bedrag gereserveerd door de gemeente Apeldoorn van 140.000 euro. Maar nu de samenwerking tussen beide partijen (RTV en Apeldoorn Direct) op niets is uitgelopen, heeft het college besloten om alleen het wettelijke minimum van 90.000 euro te verstrekken aan RTV. Dat betekent dus dat er nog 50.000 euro over is. Het is een optie om dat “restgeld” dan aan Apeldoorn Direct te verstrekken als reguliere gemeentelijke subsidie, maar zover wil wethouder Paul Blokhuis echter niet gaan. “In principe was dat geld inderdaad begroot voor de lokale omroep, maar we hebben besloten om dat niet uit te geven i.v.m. het mislukken van de samenwerking tussen de twee partijen. Waar dat geld dan wel aan uitgegeven gaat worden is nog niet duidelijk. Daar gaan we de komende tijd over nadenken.” De wethouder wil in ieder geval nogmaals met de Stichting RTV gaan praten om te kijken of er misschien toch nog een samenwerking met Apeldoorn Direct mogelijk is. Wordt vervolgd dus.

Formeel gaat het advies van de gemeente Apeldoorn nu naar het Commissariaat van de Media. Die neemt uiteindelijk de beslissing over de licentie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!