Lieve gemeente- deel 2

Vrijdag 11 januari 2019

Door Edward Butter

Hoe graag zou ik niet door het scherm springen en die raadszaal even wakker schudden?
Het ontbreekt nog dat de namen op de bordjes met viltstift zijn getekend.

Wakker worden!
Hallo mensen het is 2019. Zelfs Peter Vlug presenteert zichzelf op vrijdagavond via Facebook beter. Krijg ik toch echt de indruk dat jullie politiek en burger zoveel mogelijk gescheiden willen houden. Arjan Groters van de PvdD probeert het nog even door de klimaatplannen naar voren te trekken.

O sorry,
Ik volg weer eens de gemeenteraad via het internet. Hoewel ik ze al enige keren verzocht heb dit eens wat beter in beeld te brengen verandert er niets. Vandaag dus maar eens een column om te kijken of ze wakker willen worden.

Klimaatdoelstellingen!
Naar 2030 wil Arjan graag. Arjan heeft gestudeerd in Amsterdam, Arnhem en Nijmegen. Zelf kom ik uit Den Haag en heb ik gestudeerd in Nijmegen dus ik zal je even bijwerken, Arjan. Apeldoorn loopt van oorsprong 10 jaar achter en de terugkerende vertragende werking zet het bij iedere vernieuwing opnieuw vijf jaar terug. Als we – nadat Utrecht aan zee ligt – windmolens hebben mag je blij zijn.

De terugkerende vertragende werking!
Natuurlijk vraag je je af wat die terugkerende vertragende werking is? Wel, in Apeldoorn gaat dat zo. Verleden jaar zomer hebben ze mijn huis gerenoveerd en daar gaan ze over 3 maanden aan beginnen. Gaskachel eruit, gas geiser eruit, boiler erin en centrale verwarming erin. En als energiebron, jawel, gas.

Betrek de burgers erbij!
Met een beetje geluk zijn die bordjes in de raadszaal over 10 jaar digitaal en staat de partijnaam erbij. Met nog wat extra geluk kunnen we ze ook allemaal zien als we de vergadering digitaal volgen. Een chat, zoals bij Peter, ernaast zou fijn zijn maar ik wil niet te hoog grijpen.

Tijdreizen!
Vanuit Nijmegen beschouwd Arjan kunnen we 2030 wel halen maar vanuit Apeldoorn beschouwd kan je het wel vergeten. Daar ik je gedrevenheid wel waardeer en je inbreng hier ook zou ik best eens PvdD kunnen gaan stemmen de volgende keer. Moet ik wel gewoon die laatste D mogen blijven eten. En ach, wat moet ik anders stemmen in Apeldoorn?

Wakker worden dus!
Maar goed, even terug naar de wakker schudden. Lieve gemeente, zorg er eens voor dat jullie te volgen zijn door de burgers. Bij 2 van de 5 wethouders staat op de website van Apeldoorn hun partij niet vermeld en bij de andere drie moet je ernaar zoeken. De digitale raadsvergadering en ook de agenda zijn moeilijk te vinden voor nieuwkomers. De moderne technieken staan bijna gratis betere uitzendingen toe. Net als bij Peter zouden ze zelfs interactief kunnen zijn en dan praten we echt.

Samengevat:
– stuk of 3 360 graden (3D) videocamera’s om vergaderingen digitaal te volgen
– onder in websitebeeld linken naar stukken behorende bij onderwerpen
– duidelijk informatie over wie wie is en bij welke partij hoort
– chatbox met chatboxleider die ook vanuit de raadsleden bevraagd kan worden
– Arjan niet afkappen, maar even vragen want vanuit Nijmegen bezien kan 2030 wel

Het is niet de vraag of er een weg is maar of er een wil is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gemeenteraad Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!