Lintje voor Levenswerk: Gerard Oltmans, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Door Kevin van Es
Op 20 november 2023 werd Gerard Oltmans (75 jaar) uit Apeldoorn onderscheiden met een koninklijke onderscheiding. Tijdens de jubileumviering ter ere van 40 jaar VLOK, waarin de Oltmans na 40 jaar afscheid nam als voorzitter, werd hem door Burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer het lintje opgespeld dat behoort bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Gerard vertelt meer over de bijzondere gebeurtenis.
VLOK
In 1983 was Gerard Oltmans medeoprichter van de branchevereniging VLOK, de Vereniging Landelijk Overleg Klussenbedrijven. Destijds waren ambachten in Nederland verdeeld in afzonderlijke werkgebieden, met strikte vestigingsvoorschriften die weinig ruimte lieten voor opkomende klussenbedrijven. Door de inzet van de VLOK werd de Vestigingswet gewijzigd, wat resulteerde in een aanzienlijke toename van het aantal klussenbedrijven. De VLOK speelde een centrale rol bij veel ontwikkelingen rondom het nieuwe fenomeen van het ‘klussenbedrijf’, waaronder de introductie van erkende vakopleidingen en richtlijnen voor klusuitvoering. Bovendien was Oltmans 15 jaar lang lid van de Geschillencommissie Klussenbedrijven.
“Ik herkende de burgemeester aan zijn ketting, maar had nooit verwacht dat hij voor mij kwam.”
Gerard Oltmans
De uitreiking vond plaats in Zoetermeer. “De branchevereniging bestaat 40 jaar en hield een symposium. De avond liep lekker en op een gegeven moment was ik in gesprek op het podium. Toen kwam de burgemeester binnen,’ vertelt Gerard. Het gezicht van burgemeester Michel Bezuijen deed bij Oltmans niet meteen een belletje rinkelen; “Ik herkende hem aan zijn ketting, maar had nooit verwacht dat hij voor mij kwam. Omdat we 40 jaar bestaan had ik een algemene toespraak verwacht, om de vereniging in het zonnetje te zetten. Toen begon hij over mij te praten.”
Drijvende kracht
Als voorzitter van de VLOK was Oltmans vanaf het begin de drijvende kracht achter alle ontwikkelingen. Hij heeft het begrip ‘Klussenbedrijf’ in Nederland inhoud en eigenheid gegeven. Onder zijn leiding heeft de VLOK zich ontwikkeld van een kenniscentrum voor klussenbedrijven tot een platform voor klussenbedrijven en andere kleinschalige ambachten. Met zijn brede netwerk heeft de VLOK aanzienlijke invloed gehad op onze maatschappij, een invloed die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Als reden benoemt Gerard vooral zijn sterke team: “Ook het team had plezier in wat ze doen, daarnaast waren ze er hartstikke goed in.” De uitreiking was een enorme verrassing voor Oltmans, zo legt hij uit: “Toen de burgemeester mijn prestaties opnoemde, dacht ik vooral; ik vond het heel leuk om dit te doen. Mijn rol is coördineren en enthousiasmeren, maar dit zie ik als iets heel vanzelfsprekend Ik vind het werk van de accountant bijzonderder dan mijn eigen werk.”
Fotograaf
In Apeldoorn kennen veel mensen Gerard van zijn werk als fotograaf. Oltmans is naast zijn bijdrage aan de VLOK sinds 2011 werkzaam als zelfstandig fotograaf in Apeldoorn met zijn onderneming 7Lens Fotografie. Daarnaast deed hij dingen voor CODA: “Ruim 7 jaar ben ik voorzitter van CODA MuseumVrienden geweest, wij organiseerden een aantal dingen met de leden. Zo maakten we reisjes naar allerlei kunst, dit is ook vastgelegd. Carin Reinders (directeur-bestuurder van CODA) heeft weleens gezegd: ‘je was ambassadeur van CODA.’ Ik denk door mijn enthousiasme en leuke team,” aldus Gerard. Hij was tevens voorzitter van stichting Help Portret Apeldoorn, een organisatie die Apeldoorners die het zich niet kunnen veroorloven, verblijd met professionele portretfoto’s.
Op de vraag of we Gerard binnenkort met een lintje door de binnenstad zien lopen, antwoordt hij: “Nee zeker niet. Ik zal het aan de kinderen kleinkinderen laten zien. De ster/ lintje mag je alleen bij officiële dingen dragen, zo’n strikje met kroontje erop mag je overal laten zien.”