Liquid Spirits verdienen uitverkocht huis

Zaterdag 13 januari 2024

Door Bart Lauw

Afgelopen vrijdag 12 januari stonden de mannen van Liquid Spirits op de planken van Gigant. Dit kwartet bestaat uit toetsenist Wiboud Burkens, bassist Manuel Hugas, drummer Eric Hoeke en leadzanger Ivan Peroti.  Stuk voor stuk begenadigde muzikanten. 

Dat het Apeldoornse publiek vaak moeilijk te mobiliseren is, werd helaas weer bewaarheid. Waar dit collectief vele venues uitverkoopt, werden er voor dit optreden slechts 72 kaarten verkocht. Onbegrijpelijk en het zorgde voor plaatsvervangende schaamte. Het getuigt van grote professionaliteit dat deze gelauwerde muzikanten desondanks zorgden voor enthousiasme bij de wel aanwezige bezoekers. 

De muziekstijl van Liquid Spirits is te omschrijven als experimentele neosoul, funky met een vleugje jazz en hip-hop. Fraaie solo’s van ervaren muzikanten die de voortreffelijke stem van Ivan wisten te omlijsten. De synergie tussen de sound en stem was verbluffend. Vooral bij de rustigere nummers liet Ivan horen behept te zijn met zeer veelzijdige voice. Hij weet de hoge tonen te raken met een sound waardoor Prince ook zeer nabij lijkt, maar even makkelijk vindt hij de basstem waar Barry White jaloers op zou zijn geweest. Spelend met zijn stembanden zijn de teksten van Peroti deels maatschappij kritisch, maar ook bewierookt hij zijn moeder in het slotnummer “Mama’s House” dat een van de hoogtepunten van het optreden was. 

Ook muzikaal zat het goed in elkaar. De prima baslijnen, strakke ritmesectie en swingende toetspartijen met technische invloeden waren uitstekend op elkaar ingespeeld. Men gaf elkaar de ruimte om te soleren en experimenteren. Dat kon je vooral heel goed horen op een ander hoogtepunt, het nummer “Let love run these streets”. De Liquid Spirits hebben, ondanks de vele afwisselende muziekstijlen, een authentieke sound, waarbij ze ook electronische technieken niet schuwen. Hiermee experimenteren heeft als risico dat het te gepolijst, te glad, kan klinken wat tot eentonigheid zou kunnen leiden. Iets om serieus voor te waken. De verscheidenheid in stijlen, zowel muzikaal als zangtechnisch, alsmede de sfeer die het collectief uitstraalt, zorgen er echter voor dat dit bij de Liquid Spirits geenszins het geval is.

Resumerend valt er vast te stellen dat het een zeer aangename muzikale avond was in Gigant, van een band die een vol Gigant verdiende. De laatste plaat van Liquid Spirits heet “Years”. Laten we hopen dat die titel opgeld doet en er nog jaren van hen te genieten valt. 

Vrijdag 12 januari, Popzaal Gigant 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!