Maestro in CODA brengt meer dan 548 euro op

Zondag 17 december 2017

Door Ben Eggermont

De CODA Museumzaal vormde gisteren (zaterdag 16 december 2017) het decor voor de actie ‘Serious Orkest voor 3FM Serious Request Maestro!’ van de Apeldoornse Jeugdorkesten om geld in te zamelen voor 3FM Serious Request. Voor deze middag waren 5 dirigenten gevraagd om deze middag het jeugdorkest te leiden.

Allen zonder enige kennis en ervaring als het om dirigeren gaat. De vijf die bereid waren deze uitdaging aan te gaan waren Aernout Pleket, onder meer bekend van Omroep Gelderland, Joke van Saane, hoogleraar godsdienstpsychologie, wonend in Apeldoorn, Dani (Daniël Maksimov), Apeldoornse rapper en hiphopper, Nanda Roep, auteur van vele (kinder)boeken en John Berends, onze burgemeester.

Een drietal deskundigen, te weten de dirigent van de jeugdorkesten, Rob Kaptein, Miranda van Drie, directeur van het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en de directeur van ons eigen Gigant, Arjen Davidse was aanwezig om hun oordeel te vellen over de prestaties van de kandidaten. Om het geheel gesmeerd te laten verlopen, lag de leiding van deze middag in handen van de stadsdichter Aad van der Waal. Aad benadrukte het karakter van deze middag met de woorden: ,,Het is geen wedstrijdje, maar het is een feestje.“

Als  voorproefje speelde het orkest onder leiding van dirigent Rob Kaptein de Moldau van Bedrich Smetana. De eerste kandidaat die daarna de bok besteeg, was Aernout Pleket. Het muziekstuk dat hij dirigeerde was de mars uit Carmen. Een stuk was hij al in zijn had horen spelen door zijn boven buurman. De eerste poging verliep niet geheel vlekkeloos, na een paar aanwijzingen vanuit het panel klonk de tweede en laatste poging al aanzienlijk beter, redelijk tevreden stapte Aernout van de bok.

Als tweede trad Joke van Saane in het strijdperk met een stuk uit de Barbier van Sevilla, met het commentaar van heer dochter op haar muziekkeuze: ,,Is te doen.” nam ze vol vertrouwen de baton ter hand. Haar eerste poging ontlokte Miranda de woorden: ,,het was een heel goedgezind orkest, na een derde van het stuk liep het vanzelf.”

Rapper Dani moest hierna zijn kunnen tonen. Met zijn keuze voor een stuk van James Bond week hij wat af. Het bleek minder eenvoudig dan gedacht, met hulp van dirigent Rob Kaptein worstelde Dani zich door het stuk heen. Een strakke maat en tempowisselingen waren de valkuilen voor Dani. Niettemin kon hij uiteindelijk met opgeheven hoofd afscheid nemen van het publiek.

Schrijfster Nanda Roep wierp zich daarna vol enthousiasme op de uitvoering van eveneens de Barbier van Sevilla. Ze sloeg zich er voortvarend doorheen met brede gebaren en veel flair. Het panel stond perplex, met de kanttekening van Miranda dat haar gezichtsuitdrukking op momenten “help, help” uitstraalde.

De laatste in de rij was tenslotte burgemeester John Berends, ook zijn keus voor een muziekstuk, was gevallen op de mars uit Carmen. Met rokkostuum, geleend van wethouder Nathan Stukker, nam hij plaats op de bok voor zijn bijdrage. Met brede gebaren leidde hij het orkest, zijn pokerface liet zien dat hij gewend is om groepen te bespelen. Hij leek het orkest wel speeltijd te willen ontnemen door tweemaal toe te vroeg af te slaan.

Uit de hand van directeur Arjen Davidse kregen de kandidaten een oorkonde overhandigd ter herinnering aan deze bijzondere middag.

Voorafgaand en gedurende het programma waren pseudo-zwervers druk bezig geweest met het binnenhalen van geld voor het goede doel. Aan het eind van het programma stond de teller op 548 euro; zeker niet de eindstand, want er moesten nog bussen en koffers geleegd en geteld worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

CODA Apeldoorn Recensie

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!