Mangrove 2.0 met hun nieuwe album ‘Bridge to Fiction’

Zaterdag 20 januari 2024

Door Henk Schrier

Het is vrijdagavond, het begin van het weekend, een week met vorst, sneeuw en gladheid. Echt winteren wil het nog niet, de Elfstedentocht zal er ook wel niet komen, maar je weet maar nooit mijn weekend gaat goed beginnen in Gigant met de Apeldoorn komende progrockband Mangrove. In de ijzige kou naar Gigant gelopen om daar hun nieuwe album te gaan luisteren. Ik kan me de band nog herinneren uit mijn tijd als bedrijfsleider bij een schoenenwinkel waar ze met Koninginnedag de hele dag voor de winkel stonden te spelen. Toen vond ik ze een stel jonge enthousiaste gasten die lekker muziek speelden, maar dat is al lang geleden.

Een lange tijd heb ik niets van ze gehoord dus ben ik erg benieuwd naar de release van hun nieuwe album Bridge to Fiction.

De band Mangrove is ontstaan in 1995 toen schoolvrienden Roland van der Horst (gitaar en zang) en Joost Hagemeijer (drums en keyboard) de handen ineensloegen en hun eigen composities begonnen te schrijven.

In 1996 brachten ze het album Cold World uit als project getiteld Brainstorm

Twee jaar later voegde zanger Eric Holdman zich bij Roland en Joost, helaas was dit om persoonlijke redenen van korte duur. Ondertussen had Mangrove de eerste demo-cd uitgebracht getiteld Massive Hollownes met basgitarist Pieter Drost. Toetsenpartijen werden gespeeld door Joost Hagemijer en Hans van der Linden. Kort na de opnamesessies voegde Chris Jonker zich bij Mangrove als de nieuwe vaste toetsenist.

In deze bezetting werden in 2011 zes studio- en live-albums gereleased

Daarna wordt er wat gewisseld met de bezetting van de band. Drummer Remco Engels ging op de stoel van Joost Hagemeijer zitten. Enkele jaren daarna kwam Lex Bekkernens als drummer bij de band. In die periode werd geschreven aan een nieuw album dat pas in 2023 zou worden gereleased.

In 2021 verliet Chris Jonker de band. In 2022 is Ebert Zwart de nieuwe toetsenist/zanger bij Mangrove komen.

Het licht gaat aan, het is bijna pikdonker. In het schaarse licht van de instrumenten, beklimmen wat schaduwen het podium, dan wordt de band wordt verlicht en begint te spelen. De symfonische rock klanken gaan de zaal in en worden goed ontvangen.

Een fan van het eerste uur staat al te swingen in de zaal, helaas voor de band is het niet erg druk en de rest van het publiek zoekt ook niet echt de band op, maar staat op gepaste afstand te genieten van deze muziek.

Het ene na het andere progrock nummer gaat de zaal in 

Halverwege vertelt Roland van der Horst dat ze na de pauze het nieuwe album gaan spelen, iets waar het publiek zich op verheugd. Na nog wat nummers gespeeld te hebben was er pauze, mensen kletsten wat met elkaar over de band over de nieuwe bezetting, allemaal prima muzikanten, al vonden sommigen waaronder mijzelf ook dat de gitaristen toch wel hun eigen feestje hadden.

De presentatie van het nieuwe album begon, ik vind het verrassend, meer dynamiek speelt lekker weg en ligt goed in het gehoor. Het publiek denkt er wisselend over van het is een top album, anderen moeten eraan wennen.

Al met al een verrassende avond, ik kijk met spanning uit naar meer Mangrove, hopelijk hoeven we daar niet zo lang op te wachten.

P.S. Ik ben niet omgekocht, iedereen mocht een gratis DVD naar keuze meenemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!