Mangrove laat weer van zich horen!

Woensdag 9 november 2011

Door Redactie

bazbo

Op foto: Roland van der Horst (Mangrove) – Bluescafé, Apeldoorn – 19 december 2008

Apeldoorns trots op het gebied van progressive rock heet ‘Mangrove’. Mangrove timmert al zo’n tien jaar aan de weg met muziek die we eigenlijk helemaal niet meer ‘progressive’ kunnen noemen. ‘Prog’ of ‘symfonische rock’ is tientallen jaren lang verguisd als zijnde oubollig, ingewikkeld gepiel en vooral heel pretentieus. Als je zei dat je van ‘prog’ hield, dan lachte iedereen je uit en kon je het aanpappen met die leuke meid wel vergeten. (U begrijpt: ik weet er alles van.)

Het is muziek die vooral in de begin jaren zeventig zeer populair en grensverleggend was. U weet nog wel, de tijd van Genesis, Camel, Emerson Lake & Palmer, Yes, King Crimson, Pink Floyd en noem ze maar op. U weet het niet of u kunt ze niet opnoemen? Dan bent u te jong. Maar om goede muziek te ontdekken bent u nóóit te jong!

Gelukkig leeft het genre de laatste jaren stiekem weer op en Mangrove heeft daar zeker aan bijgedragen. De band viert inmiddels het tienjarig jubileum en ter gelegenheid daarvan is hun eerste dvd uitgebracht: ‘Live Beyond Reality’. Een optredentje van Mangrove in Apeldoorn is altijd een beetje een thuiswedstrijd: makkelijk gewonnen. Ik heb er al een paar mogen meemaken en verheug me op hun concert aanstaande vrijdag 11 november. Ik kijk al uit naar het subtiele gitaarwerk van Roland van der Horst, het headbangen van basbeest Pieter Drost, de rake klappen van nieuwe drummer Remco Engels en de fratsen van toetsenist Chris Jonker. (Hoi Chris!)

Inmiddels heeft de band zowel nationaal als internationaal naam gemaakt op het progpodium. Waarom dat zo is, kunt u vrijdagavond beluisteren. Dan treedt Mangrove op in Gigant. Aanvang 21.00 uur en entree is nog geen dertien ballen. Geen geld voor een ouderwets goed moppie muziek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!