Markthal krijgt vorm: een blik achter de schermen

Woensdag 25 oktober 2023

Door Kevin van Es

Vanaf het balkon, met uitzicht op het Marktplein, van het Apeldoornse stadhuis naar de bouw van de veelbesproken Markthal kijken, hoe vaak krijg je die kans? We kregen de ruimte om vragen te stellen en natuurlijk een kijkje te nemen, rond de in opbouw zijnde hal. Met de bouw van de ‘eyecatcher’ op het Apeldoornse Marktplein, begint ‘het plein van de toekomst’ naar de derde fase te gaan.

De Markthal

Met afmetingen van circa 35 meter breed, 42,5 meter lang en een hoogte van 17 meter op het hoogste punt, zoals vermeld op de site van Draisma Bouw, kan je letterlijk bijna niet om de hal heen. De hal, waarvan de dakgoten op 10 meter hoogte liggen, is grotendeels vervaardigd uit hout, met uitzondering van enkele stalen knooppunten. Deze keuze voor hout als bouwmateriaal benadrukt de duurzaamheidsinspanningen. Bovendien zal de hal worden beschermd tegen weersinvloeden door speciale dakbedekking, en zullen zonnepanelen op het dak worden geplaatst.

De hal moet december dit jaar, voor de kerst, klaar zijn, zo vertelt René Olde Rikkert (de projectleider). “De hal is onderdeel van een groot geheel, we zijn nu aangekomen bij de derde fase,” aldus René.

Levendig plein

Het design van de aankleding van het Marktplein is in 2018, door middel van een peiling onder de Apeldoorners, gekozen door en voor de stad. “In totaal brachten 25.330 mensen hun stem uit, 35% van de stemmen viel op dit ontwerp. Het uitgangspunt was een levendig plein,” vertelt René. Rond september 2021 volgde de aanbesteding van het plein van de toekomst, in 2022 is de hal aanbesteed. “Deze werd gewonnen door Draisma Bouw, een echte Apeldoorns bedrijf,” aldus René

Glasplaten en vogelnet

Op het dak komen glasplaten te liggen, deze zorgen voor een speciaal kleureneffect in de hal. De verlichting van de hal is gekoppeld aan de openbare verlichting en is regelbaar, daarnaast is de verlichting samen met de lantaarnpalen op het plein afgestemd als een geheel,” aldus René “Natuurlijk komen er ook vogels onder de hal, en die moeten ook hun behoefte doen. Om te voorkomen dat de marktkoopman, op de zaterdag- of maandagmarkt, hier last van ondervindt, wordt er een vogelnet geplaatst. Zo voorkomen we dat de vogels steeds op dezelfde plek gaan zitten.” vertelt René.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!