Masterclass zet Apeldoorn op de kaart

Zondag 29 augustus 2010

Door Niels Kater

De crème de la crème van de internationale klassieke muziekwereld was afgelopen week te gast in Apeldoorn. Jonge, talentvolle musici kregen een week lang les van grote namen uit de klassieke muziek. Dagelijks werden er in de stadsschouwburg zogenoemde “openbare Masterclasses” gehouden. Gedurende de week is er ook een aantal concerten. Een van die concerten is zondagavond in de Hanoszaal van Orpheus. De deelnemers laten de vorderingen horen die ze gedurende de week hebben gemaakt.

foto: Peter Vroon

Met haar 15 jaar is celliste Jobine Siekman de jongste deelnemer aan de Masterclass. Ze speelt zondagavond niet zelf mee, maar ze komt kijken naar haar medestudenten. “Je hoort op zo’n Masterclass andere dingen dan je normaal hoort. Van mijn eigen lerares hoor ik vaak dezelfde dingen, die heeft een bepaalde stijl van lesgeven en nu krijg je weer eens een hele andere visie. Bij andere leraren merk je dat die dat toch weer anders doen. Je leert er heel veel van.”

Dat bevestigt ook pianiste Viktoriya Anastasova uit Bulgarije. Zij doet al voor de vierde keer mee aan de Masterclass en spreekt mede hierdoor een prima woordje Nederlands. Ook zij heeft de afgelopen week les gehad van één van de masters: De Franse pianist Pascal Devoyon. “Hij weet echt alles over de stukken die we spelen, vooral over de psychologie van het muziekstuk en de componist.  Op het conservatorium studeer ik gewoon op de techniek, maar hier tijdens de Masterclass leer je om in het hoofd van de componist te kruipen.”

Het initiatief voor deze Masterclasses werd 20 jaar gelden genomen door de Apeldoornse Annette Brattinga. De afgelopen jaren kon de organisatie rekenen op de steun van de gemeente Apeldoorn. Met de geplande, zware bezuinigingen in het vooruitzicht is  de 21e editie van de Masterclass nog niet zo vanzelfsprekend. Een zware opgave voor de Stichting Masterclass Apeldoorn.

“De Masterclass is erg belangrijk voor het aanzien van Apeldoorn”, vertelt producer Mimi Koppenol. “Het doel is om iets goeds te doen voor jonge, getalenteerde musici. We brengen ze in contact met zeer bijzondere docenten en dat is een succesvol concept. We horen van de musici dat Apeldoorn over de hele wereld op de kaart is gezet.”

Luister hier naar een audiobijdrage, gemaakt met de mobiele telefoon: MasterclassApeldoorn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!