Máxima opent de St@art van de Apenheul

Dinsdag 8 juni 2010

Door Tamara Cheizoo-Buis

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima opende vanochtend De St@art in Apeldoorn. Het bijzonder vormgegeven gebouw bij Apenheul is een nieuw icoon voor duurzaamheid. Het gebouw is CO2 neutraal. De St@art is een initiatief van Stichting Apenheul, Het Natuurhuis en de gemeente Apeldoorn

Coen de Ruiter, directeur van De St@art en Apenheul legde tijdens zijn toespraak uit waarom voor deze naam en vorm gekozen is: “Bij dieren vervult dit lichaamsdeel een belangrijke functie. Voor honden en katten een belangrijk communicatiemiddel en een kangoeroe maakt enorme sprongen met zijn staart. Met onze St@art maken wij een sprong naar de toekomst.” Het is een open gebouw, voor iedereen. Bezoekers bekijken tentoonstellingen, zakenmensen vergaderen en kinderen volgen er lessen. Er is een schitterend auditorium voor 300 gasten.
De vorm van het gebouw is bedacht door architect Rau. Hij benadrukte dat er teveel wordt gedaan onder de noemer van duurzaamheid, ten koste van levensvatbaarheid. “We kunnen tegenwoordig zoveel dat we niet meer weten wat de natuur nodig heeft.” Het gebouw moet synergie creëren tussen de gemeente en de Apenheul. Vincent Bijlo (cabaretier) gaf op humoristische wijze zijn visie. Namens de gemeente Apeldoorn hield loco-burgemeester Hans Wegman een toespraak.

Na alle toespraken was het tijd voor de onthulling door Prinses Máxima van het kunstwerk gemaakt door Fery Staverman. Er staat nu nog een model. Het uiteindelijke kunstwerk zal zo’n vijf meter hoog zijn.

Foto: Dimmen van Otterloo

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!