Meer dan 12.000 bezoekers voor de Open Monumentendagen in en om Apeldoorn

Maandag 17 september 2018

Door Redactie

Open Monumenten Dagen Apeldoorn

Het weer was fantastisch en mede daardoor hebben ruim 12.000 mensen de Open Monumentendagen in Apeldoorn bezocht. Het thema ‘In Europa’ bracht jong en oud naar bijzondere locaties die het ontdekken meer dan waard zijn. Dankzij de medewerking van vele monumenteneigenaren en de inzet van tal van vrijwilligers hebben de opengestelde monumenten ook deze 32ste editie het publiek weer verrast en geïnspireerd. Landelijk trokken de Open Monumentendagen meer dan 1 miljoen bezoekers.

De Open Monumentendagen werden traditiegetrouw de vrijdagavond voorafgaand aan het weekend geopend tijdens het Historisch Café in CODA. De officiële opening werd verricht door Mark Sandmann, wethouder Cultuurhistorie van de gemeente Apeldoorn. Aansluitend vertelde oud-radioloog de heer Bröker over Wilhelm Conrad Röntgen, de Nobelprijswinnaar die zijn jeugd in Apeldoorn doorbracht. De laatste spreker was de heer Beusekom; hij vertelde tijdens deze drukbezochte avond meer over de houten Scandinavische huizenbouw.

Zaterdag en zondag genoten bezoekers van de gastvrijheid van stationsgebouw Statie dat dit weekend het centrale informatiepunt was. Meerdere malen per dag reed een paardentram met circa 30 passagiers richting Het Loo – Hotel de Keizerskroon. Naast de enthousiaste bezoekers aan dit weekend reden ook historische personages mee zoals tsaar Peter de Grote, keizerin Sissi en groothertogin Charlotte van Luxemburg. Ook dit jaar ontbrak Radio Kootwijk met het voormalige zendstation niet in het programma. Deze locatie trok maar liefst ruim 3.500 bezoekers en zij konden voor hun bezoek onder andere gebruikmaken van de bussen die beschikbaar gesteld waren door de Stichting Veteraan Autobussen.

Voorafgaand aan de Open Monumentendagen waren er de Open Monumenten Klassendagen, verspreid over drie dagen. Zo’n 1200 scholieren hebben een monument bezocht en veel geleerd van de uitleg door inleiders.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!